Tudor Crețu, un geniu al fizicii la doar 17 ani: Posibilităţi există pentru toţi cei care vor să studieze în străinătate. Nu vreau faimă; visul meu este să fiu util României
Tudor Creţu, un sucevean de 17 ani pasionat de fizică, a adus României anul trecut patru medalii de aur şi două de argint la olimpiadele internaţionale de profil. Performanţa uluitoare i-a adus tânărului renumele mondial, care i-ar putea deschide uşile la cele mai prestigioase universităţi din lume şi apoi în orice institut de cercetare.
Cu toate acestea tânărul nu își dorește faimă, ci vrea să își construiască o viață în România, să se simtă util societății și să își intemeieze o familie.
“Îmi doresc ca după ce absolvesc o facultate în străinătate să mă întorc să ajut la dezvoltarea unui domeniu aici în ţară. Dorinţa de a mă întoarce este şi unul dintre motivele pentru care nu vreau să continui pe cercetare, pentru că aici resursele nu sunt la fel de bine distribuite ca în alte ţări. În plus, vreau ceva practic, nou şi cu care să ajut România. Visul meu este să fac parte dintr-o echipă care face ceva bine pentru societate şi nu este nevoie să fac ceva măreţ pentru a mă simţi important pentru societate. Să mă simt util pentru societate, să am o familie frumoasă şi o condiţie stabilă, acesta este visul meu, nu faima”, spune tânărul pentru Adevărul.
Întrebat care este motivația lui pentru participarea la olimpiade, Tudor a spus că în ceea ce faci trebuie să pui pasiune, altfel va deveni o corvoadă.
„N-am aprofundat niciodată fizica pentru a face bine la olimpiadă, a fost doar un mod de a arăta ceea ce ştiu şi mă face remarcat. Atât timp cât munca e făcută pentru succesul într-o competiţie, nu poţi pune atâta pasiune în ea, pentru că acest succes se termină repede. În schimb, pasiunea pentru un domeniu în sine este mai îndelungată. Chiar şi atunci când se apropie o competiţie, dacă simt că nu am dispoziţia necesară, nu mă forţez să lucrez pentru că în acel moment devine o corvoadă”, a mai spus tânărul.
Deși are numeroase posibilități în ceea ce privește aprofundarea materiei preferate prin studierea acesteia la o universitate din străinătate, Tudor se orientează spre Universitatea Cambridge din Anglia, dar „asta doar pentru că acolo aş avea un colectiv cu care m-aş putea înţelege mai bine și nu datorită renumelui”.
„Şi familia este un motiv pentru care îmi doresc să mă întorc în ţară, dar nu este singurul. Nu am pornit în viaţă cu vreun statut special, mi-am construit un drum pas cu pas, cu ajutorul celor din jurul meu. Consider că le datorez ceva lor şi societăţii acestei ţări în general şi nu aş avea conştiinţa împăcată dacă aş pleca şi aş uita complet de locul în care m-am născut”, a subliniat tânărul.