Renumitul artist și militant social Tudor Chirilă a făcut publică o scrisoare pe care a primit-o în privat de la un judecător.În contextul protestelor de miercuri seară de la Parlamentul României, față de votul de modificare a legilor justiției, Chirilă a considerat util să transmită tuturor epistolei ce face dezvăluiri din interiorul sistemului justițiar românesc.
Mai jos e un mesaj privat pe care l-am primit mai devreme de la un om din sistem, un judecător a cărui identitate – din motive lesne de înțeles – aleg să o protejez. Citiți pentru a înțelege situația gravă în care ne aflăm. – a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.
„Literă cu literă este adevărat! Tot ce ai spus este, din nefericire, adevărat. Dramatic și crunt. Se decide o soartă a României și oamenii nu-și dau seama! Cei mai mulți sunt derutați din cauza lipsei de pregătire acute de care se lovește țara, unii sunt interesați, unii nepăsători, alții pur și simplu răi/nefericiți. Sunt judecător la o instantă mare, pe drept civil. Sunt foarte tânără, ne acuză anumite persoane din interiorul sistemului judiciar și din afară. Am 31 de ani. Dar muncesc de la 19 ani intens, în prezent lucrez 10-12 h/zi, zi de zi, aproape fără excepție. Colegii mei de asemenea. Pentru un intelectual e mult.
Creierul are nevoie de repaus. Nu este că o muncă fizică. Trebuie să fim ancorați și în viață socială pentru binele personal, dar mai ales pentru o justiție dreaptă. Cu siguranță îți imaginezi consecințele. Îmi iubesc profesia, iubesc oamenii, fac totul din pură conștiință, în speranța că pun o cărămidă la clădirea binelui din țara noastră pe care o văd pierdută ușor-ușor.
Sper din suflet să nu vină acea zi în care să merg la serviciu și să găsesc „o soluție dintr-un dosar pe masă”. Din păcate, pentru mulți oameni suntem un ghimpe, avem prea multe privilegii. Poate mulți nu ies în stradă din aceste considerente. Te-ai gândit la acest aspect?! Îți pare cunoscut: „hai să nu le plângem de milă magistraților”?!
Dar e mult mai mult decât atât. Este vorba de puteri în stat care obligatoriu trebuie să rămână separate și independente. Este deosebit de importantă independentă funcției în sine. Noi, că indivizi, azi suntem, mâine nu. Când un magistrat nu va mai judeca exclusiv după lege și conștiință, orice democrație este pierdută.
Dacă aș spune condițiile și privilegiile noastre, ai replica poate că suntem nebuni că nu plecăm. Lucrez cu încă 9 judecători în birou, grefiera lucrează cu alți 2 judecători, avem dosare multe deci suntem supuși greșelilor. Ceea ce înseamnă că suntem vulnerabili, iar la momentul în care nu vom pronunța soluțiile dorite pentru cine trebuie, posibil, în timp, nu imediat, să fim cercetați pentru orice nimic, descurajați rând pe rând. O fără justiție independentă este o fără viitor!“, se arată în postarea lui Tudor Chirilă.