În familiile românilor cartofii sunt adesea gătiți. Mulți îi preferă prăjiți sau la cuptor, însă indiferent de cum alegi să-i pregătești, trebuie să ții cont de modul în care îi păstrezi până ajungi să îi pui în tigaie sau în tava pentru copt.
De cele mai multe ori cartofii oxidează până să ajung să fie făcuți, iar asta le poate strica gustul sau textura. Se pare că pentru a preveni înnegrirea acestora după ce au fost tăiați este nevoie de doar câteva ingrediente, mai exact apă și oțet.
După ce acestea au fost amestecate într-un bol se adaugă cartofii, fiind acoperiți complet de lichid. La rândul său și bolul trebuie să fie acoperit, iar mai apoi se pune la frigider.
Este important de menționat că această metodă poate fi folosită pentru a păstra cartofii pentru cel mult două sau trei zile, deoarece după această perioadă calitatea și gustul lor pot să se deterioreze. De asemenea, cartofii tăiați mai pot fi puși într-o pungă sigilată într-un raft din congelator.
Nutriționistul recomandă consumul de cartofi și de salată orientală care este una hrănitoare pentru corpul uman și pentru bacteriile benefice din intestin.
Totodată, amidonul răcit și recristalizat din cartofi are efect prebiotic. Cartoful are foarte puține calorii și niciun strop de gluten.
„Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl «îmbogățim» și cantitatea în care îl consumăm. Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit”, a mai spus Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.