Trucuri eficiente pentru păstrarea fructelor și legumelor pentru mai mult timp

Trucuri eficiente pentru păstrarea fructelor și legumelor pentru mai mult timp
Sursa foto: Pixabay

Consumarea fructelor și legumelor este esențială pentru o dietă sănătoasă, însă păstrarea acestora proaspete pentru mai multe zile poate fi o provocare. De aceea, specialiștii ne oferă soluții pentru a menține fructele și legumele în stare bună pentru mai mult timp, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare.

Impactul oxigenului și luminii asupra alimentelor

Oxigenul și lumina sunt principalii factori care contribuie la deteriorarea fructelor și legumelor. Acesta provoacă reacții de oxidare, transformând alimentele, cum ar fi merele, în maro după ce sunt tăiate, potrivit G4Food.

Lumina poate, de asemenea, să afecteze negativ legumele și fructele. De exemplu, cartofii încep să încolțească dacă sunt expuși la lumină. Pentru a preveni acest fenomen, cartofii trebuie păstrați într-un loc întunecos și răcoros, în recipiente care permit circulația aerului, departe de fructele care produc etilenă, precum bananele. Bananele pot fi păstrate în frigider pentru câteva ore, dar vor rezista mai mult dacă sunt învelite în folie de aluminiu.

Bacteriile și păstrarea salatei proaspete

Bacteriile sunt un dușman major al salatei. Pentru a păstra salata proaspătă, se recomandă spălarea acesteia în apă cu puțin oțet, care va distruge bacteriile responsabile de deteriorarea rapidă a frunzelor. După spălare, excesul de apă trebuie eliminat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Frunzele de salată se pot așeza într-un castron în straturi separate de șervețele, care vor absorbi apa.

Metode de păstrare a plantelor aromatice

Pătrunjelul și alte plante aromatice pot fi păstrate proaspete pentru mai mult timp printr-o metodă simplă: acestea se pun într-un pahar cu apă, asemenea florilor. Este recomandat să se taie puțin din codițele plantelor înainte, pentru a elimina părțile care pot fi în putrefacție, astfel încât plantele să absoarbă apa mai eficient. Pentru o păstrare îndelungată, se poate acoperi paharul cu o pungă obișnuită, fixată cu un elastic pentru a forma o cupolă deasupra frunzelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)