Trucuri chinezești pentru a traversa cu bine canicula: Vezi recomandările specialiștilor

Publicat: 19 06. 2013, 10:13

Nici nu s-a instalat bine canicula în ţară că temperaturile ridicate au început deja să facă victime. Aşa că medicii ne recomandă să fim prudenţi şi să nu ieşim din casă în toiul amiezii decât în cazuri de urgenţă.

Mai multe trucuri menite să ne mai scape de zăpuşeală vin însă din medicina tradiţională chineză. Potrivit tradiţiei chineze, totul se învârte în jurul aportului de energie furnizată de alimente.

„Există cinci astfel de energii: caldă, fierbinte, neutră, racoroasă şi rece. Dacă în timpul iernii ne interesează alimentele calde şi fierbinţi, care ne pot asigura o compensaţie pentru frigul de afară, vara se impune consumul de alimente reci, eventual neutre”, a declarat pentru Ziarul Ring, Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză.

Cu alte cuvinte, în zilele toride chinezii ne recomandă să bem ceai negru chinezesc şi să evităm sucurile carbogazoase prea reci. Acestea ar trebui astfel înlocuite cu fructe proaspete, cum ar fi mango, căpşuni sau mere. Pe lista de cumpărături ar trebui să introducem şi brânza de soia, dovleceii sau ciupercile.

Cum luptă însă chinezii împotriva razelor ultraviolete şi a cancerului de piele? Nu pleacă la muncile câmpului fără pălăria de soare şi fără a se da pe corp cu ulei de susan sau cu untură de porc în care au fiert arnică şi salvie.

Chinezii mai împărtăşesc un secret. În cazul în care veţi sta totuşi prea mult la soare, dovleacul este leguma-minune folosită împotriva arsurilor.

„Câteva felii de dovleac ce se pun într-un vas din lut şi se îngroapă în pământ timp de o săptămână. Când îl dezgropăm, găsim dovleacul putrezit şi lichefiat. Lichidul astfel rezultat ajută la refacerea ţesuturilor lezate şi se aplică pe piele pe zona arsă de soare”, recomandă specialistul în medicina tradiţională chineză.

Alimente-aliat pe vreme de caniculă:

– ceai negru

– mere, grapefruit, mandarine, mango, smochine japoneze, pere, căpşuni, pepene roşu şi galben

– albuş de ou, brânză de soia, dovlecei, ciuperci, castraveţi, vinete, salată verde, mentă, roşii şi tărâţe de grâu

„Unsori” tradiţionale chinezeşti

– ulei de susan

– untură de porc în care s-a fiert arnică şi salvie

– pentru arsuri: comprese cu lapte, aloe vera, felii de morcov

– pălării mari de soare