Tribunalul Constanţa a respins cererea lui IPS Teodosie: Pelerinajul de Sfântul Andrei nu se va putea desfășura (VIDEO)

Publicat: 25 11. 2020, 10:39
Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Tribunalul Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea depusă de IPS Teodosie de a fi suspendată decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce interzice pelerinajele religioase. Marți, preotul a mers personal la Tribunal să-i convingă pe magistrați. IPS Teodosie a insistat că pelerinajul de Sfântul Andrei trebuie să se desfășoare. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, doar că nu mai e timp.

IPS Teodosie a pierdut în instanță: Pelerinajul de Sfântul Andrei nu se va organiza

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 – 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanţii… Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal”, a transmis Tribunalul Constanța.

Decizia e în primă instanță și poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța, în termen de cinci zile de la comunicare. Timpul nu mai permite însă, căci luni și marți instanțele sunt închise, dată fiind minivacanța de 1 Decembrie. În plus, IPS Teodosie voia să facă pelerinajul luni și marți. Pe 30 noiembrie e sărbătorit Sfântul Andrei.

Constanța și localitățile din jur sunt în carantină, urmare a unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Asta înseamnă că pelerinajele sunt interzise. Marți, IPS Teodosie mersese personal la instanță să ceară judecătorilor suspendarea acestei decizii și să permită desfășurarea pelerinajului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Municipiul Constanța, în carantină din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus

Din 20 noiembrie, municipiul Constanța aintrat în carantină, după ce incidența cazurilor de COVID-19 depășise 9 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Între timp, potrivit celei mai recente informări oficiale a Grupului de Comunicare Strategică, rata de infectare în întreg județul a ajuns la 6,5 la mia de locuitori. 14.200 de persoane au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2, din care 190 sunt infectări nou raportate. Alți 47 de oameni au fost reconfirmați în urma retestărilor.

Potrivit Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în perioada de carantină, locuitorii Constanței își pot părăsi locuințele doar pentru anumite motive și având asupra lor o declarație pe propria răspundere sau o adeverință ori legitimație de serviciu.
Concret, în intervalul orar 5.00-23.00 se interzice circulația în interiorul zonei carantinate, cu câteva excepții.

Totodată, ieșirea sau intrarea în/din zona în care s-a instituit carantina vor fi posibile doar în cazul transportului de marfă, al persoanelor care locuiesc în orașul carantinat, dar lucrează în afara acestuia, pentru persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare, în cazul în care este necesară îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi sau are loc decesul unui membru de familie; pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau pentru urgențe medicale.

Slujbele religioase se pot oficia doar în exterior și trebuie să existe o suprafață de 4 mp/persoană.

Măsura carantinării e valabilă 14 zile.