Tribunalul București analizează redeschiderea Dosarului ”10 august”: Foștii șefi ai Jandarmeriei ar putea fi urmăriți penal (VIDEO)

Tribunalul București analizează redeschiderea Dosarului ”10 august”: Foștii șefi ai Jandarmeriei ar putea fi urmăriți penal (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, în Dosarul ”10 august”, este discutată, vineri, de judecătorii de la Tribunalul București, informează B1 TV. Decizia de clasare a dosarului a fost infirmată parțial, anul trecut, de fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, care a dispus redeschiderea urmăririi penale pe numele foștilor șefi ai Jandarmeriei. Aceștia vor fi cercetați, printre altele, pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

Judecătorii de la Tribunalul București dezbat solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei în Dosarul ”10 august”

Dacă Tribunalul București va confirma decizia DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 august, va fi începută urmărirea penală față de colonelul Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, precum și în cazul maiorului Laurențiu Cazan, care în august 2018 era director al Direcție Generale de Jandarmi a Municipiului București. În vizorul procurorilor este și colonelul Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române, și fostul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne, comisarul-șef Mihai Chirica.

Ce acuzații li se aduc foștilor șefi ai Jandarmeriei

Ei sunt acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Inițial, procurorii DIICOT au clasat acuzațiile care îi vizau pe șefii Jandarmeriei și pe oficialii din cadrul MAI. Ulterior, soluția a fost infirmată în vara anului trecut.

Inițial, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, chiar pe 10 august 2020, când s-au împlinit doi ani de la violențele din Piața Victoriei. Instanța și-a declinat atunci competența în favoarea Tribunalului București care până acum a amânat de două ori dezbaterile în acest caz.

În ordonanța prin care fosta șefă a DIICOTa infirmatparţialsoluţia de clasarese arată că procurorul DIICOT Doru Stoica, cel care s-a ocupat de caz,nu i-a citatpe șefii din Jandarmerie, nu a audiat vreo victimă sau vreun martor și nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar.

De asemenea, în documentul citat se menționează că deși din ordonața de clasare reiese că doar Laurențiu Cazan a coordonat acțiunile, înregistrările video aflate la dosar și declarațiile unor martori arată prezența la fața locului și a lui Ionuț Sindile, respectiv Sebastian Cucoș.

Tot din ordonanța de clasare rezultă și că a fost analizată conduita șefilor din Jandarmerie după ora 23.08, când plângerile formulate și declarațiile martorilor arată clar că dispozitivele de jandarmi au folosit asupra mulţimii gazele iritant-lacrimogene încă de la ora 19.30.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`