Salvamontiștii au fost uluiți când au aflat pățania a trei tineri care au plecat aproape dezbrăcați în drumeție spre Masivul Parâng, în ciuda viscolului din zona alpină. Vremea capricioasă nu i-a descurajat pe cei trei tineri, din Arad, care au vrut „să cucerească” munţii Parâng într-un mod extrem.
UPDATE: Drept la replică trimis de Titus Inklovits:
„Nu mă pronunț și în numele celorlați doi tineri implicați, dar eu, Titus Inklovits, consider că informația trebuie rectificată și cu punctul meu de vedere, care ar fi trebuit să fie cerut înainte să fiu denumit „tupeist” și „iresponsabil”.
Nu este vorba de un „tupeu iresponsabil” ci este o activitate pentru care m-am antrenat timp de doi ani, prin exerciții calistenice, dușuri reci cu evoluție treptată, ture de iarnă pe bicicletă, chiar și în pantaloni scurți și tricou.
Apoi am început să fac în același spirit și trasee montane, având experientă totală acumulată în munți de aproximativ 17 ani (ex: Făgăraș, Retezat, Cernei, Mehedinți și mulți alții).
Eu îmi cunosc limitele iar ceea ce ați scos în evidență în articol nu denotă experiența din spatele acelei acțiuni.
De altfel, cu toții am avut echipament adecvat, în rucsacuri (mai multe straturi de haine, echipament de munte, parazăpezi), dar ceea ce ați redactat în știrea dumneavoastră denotă că am fi total iresponsabili.
Noi ne-am asigurat să îndeplinim toate condițiile necesare pentru acea activitate: am avut antrenament, echipament corespunzător (la care am renunțat pentru o scurtă perioadă, după cum se vede în poze), am mâncat, ne-am odihnit.
Nu recomand nimănui care nu este destul de pregătit să facă ceea ce fac eu, dar este esențial ca oamenii să fie conștienți de faptul că trupul uman este o minune biologică capabilă să se adapteze la stres exterior, atât fizic cât și psihic. Perseverența poate dezvolta, în timp, reziliență.
Sunt membru al Clubului Sportiv Experiența Multisport, fac acest lucru de mai mult timp, deci caracterul iresponsabil sau caraghios pe care ni l-ați atribuit este nefondat”.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Grupul a trecut pe la punctul Salvamont din Parâng, pentru a se informa despre condiţiile meteo şi starea traseului. Au fost sfătuiţi să îşi mai ia o haină pe ei, ţinând cont că în zona alpină viscoleşte.
„Cât timp situaţia e sub control, muntele înseamnă libertate, apoi ne bazăm pe responsabilitate”, a fost mesajul publicat de Dispeceratul Salvamont România, alături de imaginile cu cei trei turişti.
Masivul Parâng este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Staţiunea montană Parâng se află la circa 10 kilometri de Petroşani, la capătul unei şosele modernizată în ultimii ani. În afara staţiunii de schi, masivul oferă şi alte atracţii: o mulţime de lacuri glaciare, pajişti alpine, poieni acunse în păduri aproape neumblate, creste acoperite de zăpadă, ocupate de capre negre şi panorama unuia dintre cele mai înalte vârfuri din ţară, Parângul Mare. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri.
Trei tineri au uimit echipa Salvamont din Parâng, când au venit la sediul salvatorilor și au spus că pleacă pe un traseu spre Parângul Mic.
Și nu traseul, nici dificultatea lui nu a fost problema, ci felul în care voiau să urce pe munte. Toți trei aveau rucsacii în spate, dar erau doar în maieuri.
„Noroc că au trecut să ne spună unde pleacă. Au fost sfătuiți să își mai ia o haină pe ei. Aveau în rucsaci, dar nu știm de ce au plecat așa pe munte”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.