Trei persoane au murit intoxicate cu gaz. Radu Țincu: „Monoxidul de carbon este un gaz care nu poate fi detectat cu propriile noastre simțuri”. Recomandările medicului toxicolog (VIDEO)

Trei persoane au murit intoxicate cu gaz. Radu Țincu: Monoxidul de carbon este un gaz care nu poate fi detectat cu propriile noastre simțuri. Recomandările medicului toxicolog (VIDEO)
Foto: captură B1 TV

Trei oameni au murit într-o locuință din Odorheiu Secuiesc cel mai probabil din cauza intoxicației cu gaz.Polițiștii au găsit joi noapte doi bărbați de 32 și 38 de ani și o femeie de 51 de ani toți fără suflare. Încăperea în care se aflau era încălzită de un aragaz a cărui flacără s-ar fi stins, fără ca oamenii să observe și, astfel, gazul acumulat în încăpere le-a fost fatal celor trei.

Medicul toxicolog Radu Ţincu a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, unde a comentat acest subiect.

“Cred că în ultimele două-trei săptămâni au fost spitalizate cel puțin 10-15 persoane intoxicatecu monoxid de carbon în secția pe care o conduc. Acest lucru ne arată faptul că, fie oamenii se încălzesc în continuare cu astfel de surse improvizate pentru obținerea căldurii și, de cele mai multe ori, acestea au o sursă de ardere în interiorul locuinței sau există tot felul de defecțiuni la sistemele de evacuare, fie că discutăm de sobe, fie de centrale termice. Trebuie să știm faptul că monoxidul de carbon este un gaz care nu poate fi detectat cu propriile noastre simțuri, astfel încât pacienții expuși la monoxid de carbon nu vor putea să sesizeze că se întâmplă ceva anormal în incinta în care locuiesc.

De aceea este foarte important să nu folosim încălzirea la aragaz, flacăra de la aragaz degajă o cantitate de monoxid de carbon, iar dacă această flacără o utilizăm timp de mai multe ore, întotdeauna va degaja monoxid de carbon.

Mulți din cei care se încălzesc folosind o astfel de sursă, chiar dacă nu mor în urma expunerii la monoxid de carbon, pot să aibă anumite simptome cronice, cum ar fi durerea de cap, greața sau vărsăturile. De aceea nu este recomandat să folosim flacăra deschisă în interiorul unei încăperi, unde nu există niciun fel de sistem de evacuare”.

Care sunt simptomele

Medicul Radu Țincu a fost întrebat care ar fi simptomele pe care le poate avea o persoană, în acest caz, dacă există, într-adevăr, aceste simptome.

“Există, dar, din păcate, simptomele de debut sunt unele care nu te fac să te gândești la posibilitatea expunerii la monoxid de carbon. Apare o stare de somnolență descrisă de către cei care au supraviețuit, chiar plăcută. Oamenii au senzația plăcută de somn, de cele mai multe ori se duc și se culcă și dacă nu sunt găsiți la timp, din păcate, cantitatea de monoxid de carbon se acumulează și determină blocarea completă a transportului oxigenului. Unii dintre cei care au supraviețuit au descris și o ușoară stare de cefalee, durere de cap, cu greață, vărsături, unii dintre ei plecând din casă pentru că această stare i-a dus către medicul de familie sau către spital. Ce este important, este că atunci când intrăm într-o astfel de locuință, unde găsim persoane inconștiente, cei care sunt pe post de salvatori trebuie să deschidă geamurile rapid și să scoată victima din mediul respectiv, pentru că, cel mai probabil, în interiorul locuinței există monoxid de carbon”.

Recomandările medicului Radu Țincu

Medicul toxicolog a dat și câteva recomandări, ce ar trebui oamenii să facă, să nu se mai ajungă la tot felul de tragedii.

“În primul rând la centralele de apartament, în perioada de toamnă, să se realizeze revizia și, în special, revizia cu personal autorizat, care să vizeze sistemele de evacuare ale gazelor de ardere. De asemenea, în cazul sobelor trebuie să se verifice hornurile de evacuare pentru a nu fi înfundate, iar dacă discutăm de acest tip de încălzire la aragaz, orice combustibil care arde, fie că discutăm de gaz ,de lemn, de cărbune sau de alt combustibil lichid, întotdeauna în urma procesului de ardere se va degaja monoxid de carbon. De aceea este foarte important ca ele să nu se realizeze în spații închise, pentru că acumularea de monoxid de carbon este una rapidă și determină în interval de câteva zeci de minute expunerea persoanei respective la monoxid de carbon, cu riscul de apariție chiar a decesului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:14 - Trump spune că „probabil” se va întâlni cu Zelenski, în SUA, săptămâna viitoare
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)