Trei noi cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron, secvenționate la Institutul Matei Balș
Medicul Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balș din Capitală, a anunțat joi că trei suspiciuni de infectare cu Omicron sunt în curs de secvențiere pentru a se stabili varianta de coronavirus, potrivit Digi24.
Este vorba de trei cazuri diferite de cele ale persoanelor repatriate din Africa de Sud pentru care Ministerul Sănătății a anunțat joi „suspiciune înaltă pentru varianta Omicron”.
„Discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe țări din Europa ca urmare a călătoriilor pe continentul african. Este în mod evident decizia luată de izolare și monitorizare a pacienților care au fost infectați. Din fericire, ei sunt asimptomatici, deci nu prezintă practic o modificare a stării de sănătate. Sunt monitorizați, vor fi monitorizați pe întreaga perioadă de 14 zile necesară pentru acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.
În total, șase persoane sunt suspecte de Omicron în țara noastră, trei fiind analizate la Institutul Cantacuzino și alte trei, la Institutul Matei Balș.
„Sunt persoane care sunt diferite, unde nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune”, a precizat medicul. Cele trei persoane sunt asimptomatice și se află în carantină.
„Va trebui să vedem mai multe secvențieri și făcute ori de câte ori există o suspiciune. Toate persoanele care vin dintr-o zonă roșie trebuie să se izoleze, să se facă test PCR și dacă iese pozitiv, obligatoriu se face secvențierea”, a spus Adrian Marinescu la Digi24.
Din primele date, varianta Omicron este mai contagioasă ca tulpina Delta, motiv pentru care specialiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați și cu privire la eficiența vaccinurilor.
OMS: Persoanele cu vârste de peste 60 de ani ar trebui să evite călătoriile, din cauza variantei Omicron
Persoanele expuse riscului de infectare cu noua variantă de SARS-CoV-2, între care cele de peste 60 de ani, ar trebui să evite călătoriile, recomandă OMS, după apariția Omicron.
Într-un comunicat de presă, OMS a subliniat că varianta omicron este încă în curs de studiu și că poate suferi un număr mare de mutații, în comparație cu tulpinile anterioare.
„Ar trebui să fim cu toții foarte atenți la amenințarea acestui virus. Dar însăși apariția lui Omicron este un alt memento că, deși mulți dintre noi ar putea crede că am terminat cu COVID-19, acesta nu a terminat cu noi.
Este prima recomandare specifică vârstei venită din partea unei agenții de sănătate de când tulpina Omicron a fost declarat săptămâna trecută o variantă îngrijorătoare.
Mai multe țări au implementat rapid interdicții de călătorie pentru călătorii internaționali care provin din țările din Africa de Sud și din alte regiuni în care au fost raportate cazuri de omicron”, a transmis OMS, potrivit BBC.