Trei avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia au sosit la Câmpia Turzii

Trei avioane F-16 cumpărate de România din Norvegia au sosit la Câmpia Turzii
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române

Ministerul Apărării Național (MApN) a anunțat că trei avioane F-16 Fighting Falcon cumpărate de România din Norvegia au sosit, vineri, 28 iunie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, scrie Agerpres.

Avioanele F-16 vor contribui la întărirea securității României și flancului estic al NATO

Avioanele F-16 Fighting Falcon vor intra în dotarea Escadrieli 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

Programul „Avion multirol al Forțelor Române” se va putea încheia după ce România va mai cumpăra alte 32 de avioane F-16 din Norvegia. Acestea vor echipa încă două escadrile ale Forțelor Aeriene Române, a spus ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

„Operaţionalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securităţii României şi flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de Poliţie Aeriană”, a declarat Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a evidențiat importanța finanțării Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești

De asemenea, Angel Tîlvăr a subliniat și importanța înființări Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, care a sporit capacitatea Forțelor Aeriene de a-și pregăti într-un timp mai scurt piloții care să opereze aeronavele.

„Disponibilitatea Ţărilor de Jos şi a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înfiinţarea şi funcţionarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european, a reprezentat o şansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaţionalizare a escadrilelor doi şi trei de aeronave F-16. Puterea Alianţei stă în coeziunea membrilor săi, iar Centrul European F-16 de la Feteşti este o dovadă concretă a solidităţii angajamentului nostru comun pentru pacea şi securitatea spaţiului euro-atlantic”, a mai spus ministrul.

Până acum, Forțele Aeriene Române au recepționat nouă din cele 32 de avioane care au fost cumpărate de România din Norvegia, împreună cu pachetul de bunuri şi servicii aferent. Finalizarea recepţiei întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)