Trecerea de la patru roţi la două roţi se va face mult mai uşor. Motocicletele care vor putea fi conduse cu permisul de categoria B

Trecerea de la patru roţi la două roţi se va face mult mai uşor. Motocicletele care vor putea fi conduse cu permisul de categoria B
Sursa Foto: Freepik.com

Senatul a adoptat luni, 30 octombrie, în urma reexaminării solicitate de președintele Klaus Iohannis, o lege prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B este valabil și în cazul anumitor tipuri de motociclete.

Ce condiții trebuie respectate

Condițiile pentru trecerea de la patru roţi la două roţi sunt simple, astfel că șoferii trebuie să aibă 24 de ani împliniti, iar si permisul eliberat pentru categoria B să fie obtinut cu cel putin trei ani în urmă.

De asemenea, este obligatoriu ca aceștia să facă dovada absolvirii a 15 ore la o şcoală de profil pentru a putea conduce motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg.

„Ca număr de ore sunt suficiente. Ideea este ca oamenii care vin sa facă aceste 15 ore să înveţe foarte bine, pentru că traficul este aşa cum este şi trebuie să rămânem în siguranţă, nu numai să fluidizăm traficul şi să creştem numărul de accidente”, a declarat Diana Păunescu, instructor moto, notează observatornews.ro.

Ce pot conduce în prezent şoferii de categoria B

În acest moment, persoanele care au permisul pentru categoria B pot conduce motociclete şi scutere cu o capacitate cilindrică de 50 de cm cubi. Cu toate acestea, trecerea la un motor mai puternic poate fi un pas periculos.

„125 de cm cubi înseamnă foarte mult, mai ales când nu eşti un motociclist adevărat. Când te urci fără să fii condus niciodată pe două roţi sau având doar acea hârtie, care este uşor de luat, superficial, trecând peste programul de pregătire, eu cred că este periculos”, a transmis Titi Aur, expert conducere defensivă, pentru sursa menționată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)