Tratamentul fără interferon, șansa bolnavilor de hepatită C. Prof. dr. Mihai Voiculescu: Terapiile încep curând. Tratamentul dă rezultate în proporție de 98-100% (VIDEO)
Noile tratamente fără interferon împotriva hepatitei C, dar şi metode eficiente de tratament pentru cancerul hepatic au fost printre subiectele cele mai discutate la Congresul National de Hepatologie, organizat în Capitală. Zeci de specialişti, lectori şi profesori din mai multe ţări europene au luat parte la eveniment. România se numără printre puţinele ţări în care va fi introdus acest nou tratament, fără interferon, în lupta contra hepatitei C. Iar mii de bolnavi vor primi o nouă şansă la viaţă prin intermediul tratamentului, care dă rezultate în proporţie de. 98%
“Terapiile împotriva virusului C făra interferon vor începe foarte curând, programul e bugetat, licitația e încheiată.
Avem nevoie acum de norme de aplicare și metodologie pentru a se începe tratamentul efectiv la bolnavii care au nevoie de așa ceva.
Vor fi prioritizați firesc pe criterii cost-eficiență transplantați care au virusul C și 2, pe criterii biologice pacienții cu ciroză hepatică, la care, dacă tratamentul nu se începe cât de curand exista riscul unui final dureros”, a declarat profesor doctor Mihai Voiculescu, șeful Comisiei de Hepatologie din Ministerul Sănătății.
Românii aflaţi în luptă cu temutul virus C vor avea, astfel, parte de cele mai eficiente tratamente. Ţara noastră va intra în topul primelor cinci ţări din Europa unde bolnavii cu hepatită C, stadiul IV, vor primi cea mai nouă terapie, ce oferă şanse foarte mari de vindecare, cu efecte secundare nesemnificative.
“Vom avea între 5000-6.000 de pacienți care pot beneficia de acest tratament. Tratamentul dă rezultate în proporție de 98-100%, iar bolnavii care vor fi considerați recăderi sau non-responderi vor fi pregătiți pentru alte protocoale terapeutic”, a mai precizat medicul Voiculescu.
Zeci de specialişti, profesori şi şefi de catedră din ţări precum Canada, Franţa, Italia sau Austria au luat parte la Congresul Naţional de Hepatologie, unde s-au discutat şi metode eficiente de tratament al fiecărui stadiu al cancerului hepatic.
“Este important să avem o procedura standard, pe care fiecare medic să o folosească şi să avem şi rezultate bune în aplicarea acesteia.
Este important ca medicul sa fie atent la nevoile pacientului, dar dacă poți să aplici o terapie mai bună, mai eficientă, trebuie să o faci”, a spus Mihaela Neuman, copreședinte Congresul Național de Hepatologie.
O alta temă abordata la Congresul la care au fost înscrise, în total, sute de persoane, a fost și transplantul de ficat, având în vedere pozitța fruntață pe care România o ocupă în Europa la acest capitol.