CORONAVIRUS | Schemă de tratament bazată pe anticoagulant şi antiinflamator, dezvoltată de Dr. Virgil Musta, în Timișoara

Publicat: 24 04. 2020, 22:03
sursa foto: Facebook

Virgil Musta, medic primar de Boli Infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a elaborat o schemă de tratament pentru pacienţii cu forme uşoare de COVID-19, menită să împiedice agravarea bolii.

Medicul, care a constribuit la vindecarea a aproape 300 de pacienţi infectați cu noul coronavirus, propune o schemă de tratament bazată pe anticoagulant şi antiinflamator.

Mai exact, tratamentul său ar trebui să „atace” virusul înainte ca acesta să dezvolte forme grave, împiedicând pacientul să ajungă la terapie intensivă.

„Dacă acţionezi din timp, ai şanse ca pacientul să nu ajungă la Terapie Intensivă – este vorba despre inflamaţie şi coagulare. Apare o hipercoagulabilitate. Am stabilit un protocol, la Timişoara, ca pacienţii să fie trataţi precoce cu anticoagulant şi antiinflamator”, a declarat medicul, potrivit tion.ro., precizând că intenționează să ofere schema de tratament și în spitalele suport și cele care fac triajul, reducând astfel timpul în care aceștia pot fi diagnosticați.

Sunt anticoagulante moderne, şi pe bază de tablete. Avem protocolul naţional, care se referă şi la aceste lucruri, dar eu am stadializat pe nişte criterii clinico-biologice infecţia şi am stabilit un protocol de terapie precoce pentru tulburările fiziopatologice, ca să evităm, nu sută la sută, dar măcar numărul de pacienţi care ajung pe Terapie Intensivă să fie mai mic”, a mai declarat Dr. Virgil Musta, punctând că își dorește să implementeze tratamentul în zona sa, dar și la nivel national.

Vaccinul, mai important decât medicamentul

Dr. Virgil Musta a declarat joi, în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum” de pe B1 TV, că este mai importantă descoperirea un vaccin anti COVID-19, decât un medicament, mai ales că noul coronavirus a suferit deja mai multe mutații, după cum susțin specialiștii epidemiologi.

„Mutațiile sunt minore. Un vaccin surprinde totuși niște gene principale ale virusului și atunci, chiar dacă nu are eficiența scontată, el te protejează totuși într-o oarecare măsură. Deci, este important”, a precizat medicul de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

Astfel, în opinia sa, un vaccin are să prevină efectele devastatoare ale noului coronavirus în corpul uman este mai important decât descoperirea unui medicament cu care să fie tratat omul atunci când deja a ajuns la spital.

„Este mai important un vaccin pentru că acesta previne. Tratamentul tratează și sunt situații în care organismul intră în niște mecanisme patogenice care nu pot fi oprite sau foarte greu sunt oprite cu ajutorul unui medicament. De aceea, prevenția prin vaccin este poate cea mai importantă”, a declarat Virgil Musta la B1 TV.

Remdesivir, medicamentul folosit în SUA, ar putea ajunge curând în România

Remdesivir, medicamentul experimental dezvoltat de compania americană Gilead Sciences, s-a dovedit a fi eficient pentru peste două treimi dintr-o serie de pacienți grav bolnavi, infectați cucoronavirus.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a estimat că peste aproximativ o lună pacienții infectați cu COVID-19 din România vor putea beneficia de tratament cu medicamentul Remdesivir, după omologarea acestuia.

Alexandru Rafila susține utilizarea medicamentului:

„E primul medicament care sperăm să fie aprobat ca medicament al cauzei, al infecției. În paralel se testează și alte antivirale, unele dintre ele provin din Japonia, China. Cred că la toate aceste tratamente antivirale ar trebui să avem un răspuns începând din toamnă. Atunci cred că Remdesivirul ar putea să fie deja autorizat și să fie fabricat”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie.