Transparency International: România, Bulgaria și Ungaria, cele mai corupte state din Uniunea Europeană / Ce loc ocupă țara noastră la nivel mondial

Transparency International: România, Bulgaria și Ungaria, cele mai corupte state din Uniunea Europeană / Ce loc ocupă țara noastră la nivel mondial
Captură transparency.org

Transparency International a publicat, joi, raportul privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) pe anul trecut, ce reflectă modul în care experții și mediul de afaceri percep corupția din 180 de țări și teritorii. În 2020, în premieră, trei state din Uniunea Europeană au înregistrat același scor, fiind considerate cele mai corupte din blocul comunitar. Este vorba despre România, Bulgaria și Ungaria.

România, una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană

Clasamentul a fost întocmit prin acordarea de puncte de la 0 la 100, 0 însemnând „foarte corupt” și 100 „deloc corupt”. La nivelul UE, scorurire înregistreate anul trecut sunt similare celor din 2019, numai că, de data aceasta, trei state au ajuns să împartă primul loc, având câte 44 de puncte fiecare – România, Bulgaria și Ungaria.

În România și în Ungaria, percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri a rămas la fel față de anul 2019. Bulgaria, pe de altă parte, are un punct în plus. De precizat este că țara noastră înregistrează același scor ca în 2012.

Scorul de 44 plasează România pe locul 1 în UE și pe 69 la nivel mondial.

Cel mai puțin corupte statedin lume sunt Noua Zeelandă (scor 88), Danemarca (88) și Finlanda (81), iar cele mai corupte sunt Siria (14), Sudanul de Sud (12) și Somalia (12).

Transparency International remarcă în cazul României că achizițiile publice nu sunt făcute de o manieră transparentă, că nu se investește nici pe departe în Sănătate precum ar trebui și că administrația publică nu e digitalizată. Iar problemele înregistrate până acum s-au acutizat în 2020, pe fondul epidemiei de coronavirus. De altfel, un raport al Curții de Conturi a arătat deficiențele privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei.

Practicile corupte există și în mediul de afaceri, dar campaniile de imagine au avut ca efect reducerea vigilenței publice.

Transparency International mai notează că societatea românească nu mai e la fel de vigilentă în a sancționa corupția.

Transparency International: Corupția slăbește sistemul de sănătate

În contextul pandemiei de coronavirus, organizația atrage atenția că fenomenul corupției slăbește sistemul de sănătate.

Analizele arată că statele în care nivelul corupției este mai scăzut investesc mai mult în sistemul sanitar și au o mai mare capacitate de a oferi servicii medicale de calitate populației.

Corupția pune piedici și democrației. Țările cu un nivel scăzut al corupției respectă mai mult normele democratice și regulile statului de drept.

Transparency International e o organizație non-guvernamentală care își propune prevenirea și combaterea fenomenului corupției la nivel internațional. Aceasta publică anual Barometrul Global al Corupției și Indicele de percepție a corupției – liste comparative a nivelului de corupție la nivel mondial. Transparency International a fost înființată în mai 1993 și are sediul în Berlin, Germania. Și în România există o filială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri