Transparency International: Legalizarea "atenţiilor", un atac la demnitatea medicului. Riscurile juridice nu sunt eliminate

Publicat: 19 08. 2015, 21:14
Foto: ziarulderoman.ro

Transparency International România consideră că legalizarea atențiilor către medici nu va elimina riscurile juridice și chiar ar putea reprezenta un atac la demnitatea mediciilor și la prestigiul profesiei, informează Agerpres. În schimb, Transparency propune eficientizarea sistemului sanitar ca soluţie pentru remunerarea echitabilă a muncii.

Organizația mai susține că legalizarea plăţilor informale către personalul medical ar muta pe umerii pacientului sarcina angajatorului de a-şi plăti just şi onorabil angajaţii.

„Altfel spus, în loc să fie o plată salarială care să acopere specificul muncii, investiţia în carieră şi importanţa profesiei, precum şi provocările migraţiei intracomunitare a forţei de muncă, propunerea ar muta plata în compensaţie a veniturilor pe umerii pacienţilor”, arată Transparency International România într-un comunicat.

Totodată, se mai atrage atenția că legatizarea atențiilor nu va elimina riscurile juridice născute din echivocul legii: ”În mod real este extrem de dificil de stabilit când anume a existat o condiţionare, fie expresă fie tacită prin metode non-verbale. Acest aspect conduce la creşterea riscurilor asupra medicilor şi a personalului auxiliar de specialitate, în funcţie de interpretarea ce ar putea fi dată în oricare dintre cazuri”.

ONG-ul susține că o soluție pentru acordarea unei remunerații conforme cu prestigiul ar fi prevenirea şi închiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor către investiţii în tehnologie şi investiţii în capitalul uman din sănătate.

„Ţinând cont de estimarea la minimum 18% a fraudelor în gestiunea resurselor pentru sănătate, care au loc în unităţile sistemului public de sănătate, şi 21% practici incorecte şi prejudiciabile pe piaţa de produse farmaceutice, cu un impact bugetar estimat la 1,51 miliarde de lei, eliminarea fraudelor din sistem ar putea fi suficientă şi acoperitoare pentru a apropia media între venit şi costurile nivelului de trai în România de media europeană a acestui raport, aplicabilă la analiza salarizării din sistemul de sănătate”, se mai arată în comunicat.

Transparency International România solicită „un act normativ care să elimine echivocul cu privire la integritatea morală a relaţiei medic – pacient, prin plata în acord pe statele de salarizare pentru merit şi performanţe, însoţit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sănătate către investiţii în capitalul uman şi asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordări investigative şi terapeutice”.

„De asemenea solicităm ca titularii politicii publice să aplice un raport corect între urgenţă şi transparenţă, care să medieze interesele legitime ale profesiilor medicale cu cele ale beneficiarilor şi contribuabililor serviciului public de sănătate, la elaborarea acestei politici publice”, se mai spune în comunicat.