Varicela este o boală contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian, frecvent întâlnită la copii, dar și adulții pot fi afectați, iar în aceste cazuri simptomele pot fi cu mult mai grave. Erupția cutanată cu mâncărime se răspândește rapid pe tot corpul. Varicela este o problemă pentru femeile însărcinate, bebeluși, dar și pentru tineri și adulți cu un sistem imunitar slăbit. Singura modalitate de prevenire a apariției varicelei este vaccinarea.
Varicela este o boală a copilăriei, foarte infecțioasă, care se răspândește cu repeziciune în comunitățile. Respectarea regulilor de igienă și curățarea suprafețelor comune des poate limita răspândirea acestei afecțiuni.
Ce este varicela?
Varicela este o infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian ce determină apariția unor erupții cutanate pe piele, cu formarea unor vezicule, asociate cu mâncărime intensă. Varicela este foarte contagioasă, persoanele care nu sunt vaccinate și nici nu au făcut varicelă o pot contracta la contactul cu un bolnav.
Infecția poate să apară mai întâi pe piept, spate și față, pentru ca mai apoi să se răspândească pe tot corpul. Poți face boala o singură dată în viață și cu toate acestea virusul rămâne în organismul tău, nu este eliminat niciodată și se poate reactiva la un moment dat, caz în care poți să te confrunți cu zona zoster. (1)
Transmiterea varicelei
Dacă te întrebi cum se transmite varicela trebuie să înțelegi că există mai multe căi prin care poți contracta această boală infecțioasă:
Simptomele varicelei
Cu câteva zile înainte de erupția specifică varicelei poți resimți unele manifestări precum:
Există situații în care poți face varicelă chiar dacă în copilărie ai fost vaccinat împotriva acestei boli. Simptomele vor fi mai ușoare, febra poate fi moderată, adică poți să te simți ceva mai bine și chiar să treci rapid peste boală, față de o persoană de aceeași vârstă care nu a fost imunizată și face varicelă.
Femeile însărcinate, nou-născuții și bebelușii, dar și tinerii și adulții cu un sistem imunitar deficitar pot să se confrunte cu probleme majore de sănătate dacă fac varicelă.
Tratarea varicelei
Copiii care nu au probleme de sănătate și fac varicelă nu au nevoie de tratament de specialitate. Medicul poate prescris un antihistaminic pentru ameliorarea mâncărimii, dar izolarea și igiena corespunzătoare sunt soluțiile pentru limitarea răspândirii bolii, în condițiile în care infecția trebuie lăsată să își urmeze cursul pentru vindecare.
În cazul copiilor și adulților cu sistem imunitar compromis sau a celor care se află în risc de a dezvolta complicații pe fondul apariției varicelei, medicul va indica medicația necesară pentru a preveni agravarea stării de sănătate, de regulă, antivirale diferite.
Când apar complicații poate fi necesară spitalizarea pentru acordarea unor îngrijiri adecvate cu antibiotice pentru infecții ale pielii și pneumonie și antivirale în caz de encefalită. (1)
Remediile de acasă pentru varicelă fac referire la aplicarea unei loțiuni speciale pe pete pentru calmarea mâncărimilor, a unor comprese reci, dar și la păstrarea unei igiene sporite, spălarea corectă și frecventă a mâinilor cu apă și săpun, tăierea unghiilor cât mai scurt pentru a reduce tentația de scărpinare a veziculelor de la suprafața pielii. (2)
Alte sfaturi pentru a trata eficient varicela sunt:
Complicațiile varicelei
Acest articol este informativ și nu ține loc de diagnostic avizat. Dacă observi simptome ca cele descrise în acest material despre varicelă la copiii tăi sau la tine, consultă medicul și respectă indicațiile specialistului!
Surse de informare: