Transmiterea COVID-19 în aer prin intermediul aerosolilor: Riscul de infectare într-un salon, în bar sau la școală în funcție de ventilație, folosirea măștii și durata întâlnirii

Publicat: 16 11. 2020, 16:23
Sursa Foto: Alexandra Koch/Pixabay

Modul în care se transmite COVID-19 în spațiile închise continuă să fie un subiect de studiu și de dezbatere. Un nou studiu atrage atenția că interioarele sunt cele mai periculoase în transmiterea bolii prin aerosoli. Scenariile negative privind infectarea diferă însă în funcție de numărul de persoane din încăpere, durata întâlnirii, folosirea măștii și ventilația.

Probabilitatea de infectare a fost prezentată în trei scenarii în funcţie de toți acești parameteri, scrie Le Soir, citată de Rador.

În reuniune de familie

În scenariul potrivit căruia, șase persoane, dintre care una contaminată, se întâlnesc într-o casă, dacă celelalte cinci persoane ar petrece patru ore fără mască, fără ventilaţie şi ar vorbi tare, ele s-ar contamina, susțin rezultatele studiului.

Dacă se foloseşte masca, riscul scade la patru contaminări. Măştile singure nu feresc de contaminări dacă expunerea este foarte lungă.

Pericolul scade până la mai puţin de o persoană când grupul foloseşte măşti şi reduce durata întâlnirii la jumătate şi, în plus, ventilează încăperea.

Un bar sau un restaurant

În cazul evenimentelor sau al întâlnirilor în baruri şi restaurantele, infectările pot deveni explozive. Studiul precizează că fiecare răspândire într-un bar de noapte infectează în medie 27 de persoane, faţă de numai 6 la reuniunile de familie, ca cele arătate la început.

n scenariul potrivit căruia, într-un bar, capacitatea a fost redusă la jumătate, cu 15 consumatori şi trei angajaţi. Uşile sunt închise şi nu există sistem de ventilaţie mecanică.

În cel mai rău din cazuri, fără să se ia nicio măsură, după patru ore 14 clienţi sunt contaminaţi. Dacă s-ar folosi măşti tot timplul, această probabilitate ar scădea până la 8 contaminări.

Ventilând locaţia, ceea ce se poate face cu echipamente bune de climatizare şi dacă se scade timpul petrecut în bar, probabilitatea de contaminare scade până la o singură persoană.

Şcoala

În cazul instituțiilor școlare gradul de infectare este ult mai redus, însă și acesta se produce în funcție de context. Dinamica de cotaminare cu aerosoli în clasă este foarte diferită dacă pacientul zero este un elev sau un profesor.

Potrivit cercetătorilor, situaţia cea mai periculoasă ar fi cea a unei clase fără ventilaţie în care profesorul (pacientul 0) ar fi persoana contaminată. Dacă petreci două ore într-o clasă cu un profesor bolnav, fără a lua măsuri contra aerosolilor, cel puţin 12 elevi ar avea probabilitatea să fie infectaţi.

Dacă toată lumea poartă mască, doar 5 persoane s-ar putea contamina. În focarele reale, s-a observat că distribuţia contagierilor este aleatorie deoarece aerosolii se acumulează şi se distribuie în toată sala fără ventilaţie.

Dacă în plus se ventilează clasa (în mod natural sau mecanic) şi /interacţiunea/ se opreşte după o oră pentru a se schimba complet aerul, riscul scade enorm.

Ce știm despre infectarea prin aerosoli

Cercetătorii au recunoscut de curând faptul că noul coronavirus se transmite prin aer, mai ales în interior, prinaerosoli,minusculele particule contagioase expirate de un bolnav şi aflate în suspensie în aer în medii închise. Aerosoli – sunt picături mai mici de 100 de micronicare pot rămâne în suspensie în aer timp de ore.

În fiecare picătură eliberăm circa 1.200 de aerosoli.

La ora actuală, autorităţile sanitare recunosc existenţa a trei forme de infectare cu Covid.

1 – Picăturile emise de cei infectaţi când vorbesc sau tuşesc, picături care ajung în ochii, gura sau nasul noilor infectaţi.

2 – Suprafeţele contaminate, deşi Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite arată că acest caz este mai puţin probabil şi Centrul european de prevenţie şi control al maladiilor avertizează că nu a fost descrisă nicio contaminare pe această cale.

3 – infectarea prin aerosoli, când inspirăm aceste particule infecţioase invizibile expirate de o persoană bolnavă care se comportă ca şi fumul ce iese din gură. Fără ventilare, aerosolii rămân în suspensie şi se condensează în încăpere pe măsură ce trece timpul.