Sub semnătura jurnalistei Esther Marshall, prestigioasa publicație britanică Daily Express dedică un articol special Transfăgărășanului, descriind traseul rutier din România drept „unul dintre cele mai incredibile drumuri din lume“, ”făcut faimos de frumusețea care îți taie respirația”
Semnatara articolului face referire și la aprecierile pe care drumul ce taie munții le-a primit în urmă cu 15 ani de la Jeremy Clarkson, realizator al popularei emisiuni automobilistice Topgear.
Conform cotidianului britanic, Transfăgărășanul „este uimitor și are multe atracții turistice pe traseu“, cele mai populare fiind Lacul Vidraru și Lacul Bâlea.
„În același timp, fiți atenți la drum, deoarece urșii sunt o prezență constantă în zonă primăvara și vara”, avertizează jurnalista britanică.
„Vreau să încep prin a spune că îmi este foarte frică de înălțimi, dar această experiență a fost minunată! Am văzut opt urși lângă lacul lui Vidraru”, citează britanicii mărturisirea făcută de o turistă pe Tripadviser.
„O excursie atât de minunată. Top Gear a avut dreptate, este unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Am putut chiar să vedem un urs când am ajuns pe traseu, foarte devreme dimineața”, notează o alta.
”Cu siguranță merită călătoria, priveliștile sunt spectaculoase și sentimentul de a fi uimitor”, scrie un alt turist.
Transfăgărăşanul oferă imagini de neuitat în fiecare anotimp. iar Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii cunoscutei emisiuni Top Gear, afirma, în 2009, după ce l-a parcurs, că a fost pe „cel mai grozav drum din lume”.
„Construit în anii ’70, acesta este Transfăgărășanul. 6.000 de tone de dinamită au fost folosite pentru realizarea acestuia și 40 de vieți au fost pierdute. Dar de deasupra arată că și cum fiecare curbă a fiecărei mari piste de curse din lume a fost înnodată pentru a crea o mare fundă a perfecțiunii automobilistice”, spunea acum 14 ani Jeremy Clarkson, care a condus un Aston Martin pe Transfăgărășan.
„Acesta este cel mai bun drum din lume! România, îți mulțumim că ai acest drum! Putem să rămânem aici pentru totdeauna?”, declara acum 15 ani, în culmea fericirii, Jeremy Clarkson.
Construit între anii 1970 și 1974, Transfăgărășanul are o lungime totală de 151 kilometri și urcă până la 2.042 de metri în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, ce străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge la o altitudine maximă de 2.145 metri în pasul Urdele.
Drumul începe în comuna Arefu din judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN 7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1. Pe întregul traseu al Transfăgărășanului au fost construite în total 27 de poduri şi viaducte, precum şi Tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din România (887 metri), ce străbate Muntele Paltinu. Aerisirea tunelului se face în mod natural datorită curenţilor de aer foarte puternici.