Transapuseana a scumpit terenurile. La ce prețuri sunt

Transapuseana a scumpit terenurile. La ce prețuri sunt
Sursa foto: Facebook/ Transapuseana

Transapuseana, drumul spectaculos care trece prin Munții Apuseni și oferă peisaje spectaculoase, a făcut cunoscute zonele cu potențial turistic. Dar, asta atrage și consecințe după ea. Prețurile terenurilor s-au scumpit chiar și de 8 ori.

Cât costă metrul pătrat

Cei care vor să construiască pensiuni și să cazeze turiștii au de-a face cu prețuri mai mari. Comuna Ponor avea mai puțin de 500 de locuitori, iar majoritatea sunt bătrâni, dar, de când se află pe traseul turistic, terenurile sunt la mare căutare, conform știrileprotv.

Parcele care au priveliște sunt cele mai vânate, iar autoritățile spun că prețul terenurilor a crescut veriginos și se vând chiar și cu 10 euro metrul pătrat, în condițiile în care înainte costa maxim un euro.

„Înainte de a fi modernizat drumul, un euro și niciun euro pentru că nu era interesul turiștilor. Avem acest drum foarte bine pus la punct”, a spus Constantin Luca, viceprimar comuna Ponor.

„De când s-a modernizat drumul vin oamenii să întrebe în comună ce prețuri au terenurile, m-am gândit să investesc în turism”, a declarat o femeie.

Zonele au atras investitori

Și comuna Râmeț devine atractivă pentru investitori și pentru tinerii din oraș. Aici, metrul pătrat ajunge chiar și la 20 de euro.

„Acum 6-7 ani când nu au auzit că se face drumul se vindea la hectare, acum s-a scumpit și de 50-60 de ori, între 5 și 20 de euro, depinde de zonă. Înainte, un hectar îl luai la 2.000 de lei”, a spus Vasile Raica, primar comuna Râmeț.

O familie a cumpărat, mai demult, 1.200 mp, cu 5 euro mp, a construit un centru de închiriere de biciclete, dar acum vrea să aibă și locuri de cazare.

„Duminica trecută, pe o vreme destul de bună, un prieten a numărat peste 400 de mașini de la Ponor pînă la Aiud”, a transmis un investitor.

Pe străzile comunei se văd la fiecare pas anunțuri cu terenuri de vânzare. Chiar și șurile vechi se vând cu peste 1.000 de euro.

Comunele Mogoș și Bucium, din județul Alba au și ele un potențial turistic foarte mare.

Transapuseana s-a deschis pe măsură ce lucrările, care au început în urmă cu patru ani, au evoluat. Investiția a fost de 74 de milioane de euro, dintre care circa 70% din fonduri europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:12 - Nicolae Ciucă: „Prin măsurile de colectare, de reducere a cheltuielilor bugetare, prin absorbția de fonduri europene putem să gestionăm deficitul”
22:08 - Cătălin Manea: Cred că e doar o iluzie turul 2 George Simion – premierul Marcel Ciolacu. Finala, în opinia mea, va fi între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă (VIDEO)
22:04 - Localnici revoltați după ce o familie a chinuit câinii captivi. „Nu îi oprește nimeni”
21:50 - Răspunsul dat de Kamala Harris, după ce a fost acuzată că ar fi o „femeie fără copii, dar cu multe pisici”
21:33 - Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici / Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile (VIDEO)
21:32 - România trimite ajutoare în Bosnia Herțegovina. Țara se confruntă cu inundații și alunecări de teren
21:27 - Nicolae Ciucă: Vom stabili cu cine vom face o majoritate după ce vom avea rezultatul votului românilor / Nu îmi doresc o coaliție cu PSD-ul (VIDEO)
21:06 - Nicolae Ciucă: Marcel Ciolacu nu va împărți puterea / Toată lumea a văzut de unde vine uraganul. Nu avem altceva de făcut decât să ne concentrăm să apărăm democrația și libertatea în România (VIDEO)
21:01 - Un medic s-a deghizat și a încercat să-l ucidă pe partenerul mamei sale, administrându-i un vaccin fals anti-Covid. Care au fost urmările gestului extrem
20:57 - Ce salarii primesc doi șefi de promoție. Domeniul pe care l-au ales