Traian Băsescu și Victor Ponta au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă și listarea unor acțiuni Transgaz

Traian Băsescu și Victor Ponta au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă și listarea unor acțiuni Transgaz

Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au convenit, miercuri, în timpul discuțiilor de la Palatul Cotroceni, să amâne procedura de privatizare a CFR Marfă și listarea unor acțiuni Transgaz.

Potrivit unor surse care au luat parte la discuțiile celor doi oficiali, s-a decis așteptarea managerilor privați pentru a se împlica în creșterea valorilor celor două companii.

„Preşedintele şi premierul au fost de acord să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz, cu argumentul că acum nu este momentul prielnic. Cei doi au agreat că este nevoie ca mai întâi să fie introdus managament privat care să crească valoarea celor două companii şi abia apoi să fie încheiate procedurile de vânzare de acţiuni”, au arătat sursele citate de Mediafax.

Statul român și-a luat o angajare față de Fondul Monetar Internațional de a vinde, pe bursă, participații la unele companii, printre care se numără și un pachet de acțiuni Transgaz.

Prospectul ofertei Transgaz este pe masa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare spre analizare.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti din 2008, în urma unei oferte derulate la finele lui 2007.

Statul deţine 73,51% din acţiunile companiei. În acţionariatul Transgaz se regăseşte şi Fondul Proprietatea, care deţine 14,98% din titluri, iar restul de 11,5% din acţiuni sunt în portofoliile investitorilor de la bursă.

În cazul CFR Marfă, Guvernul intenţionează să vândă prin licitaţie cu strigare un pachet de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al companiei, precum şi pachetul care va fi deţinut de stat în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor CFR Marfă către CFR S.A.

Iniţial, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă doar 20% din acţiunile CFR Marfă, dar ulterior s-a decis în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să fie vândut un pachet majoritar de acţiuni.

Ministerul Transporturilor a anunţat că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins şi în cazul celui mai pesimist scenariu.

Ulterior, oficialii ministerului au declarat că procedura de vânzare a CFR Marfă este întreruptă şi nu va putea fi finalizată până la sfârşitul anului întrucât strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`