Traian Băsescu reprezintă România la Consiliul European informal de la Bruxelles

Publicat: 23 05. 2012, 10:17

Au avut loc discuții nesfârșite pe această temă, dar lucrurile încep să prindă contur. România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu la Consiliul European informal de la Bruxelles. Şeful statului va pleca miercuri, la ora 13:00, asta în ciuda controverselor iscate pe plan politic.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, va participa miercuri, 23 mai a.c., la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles. Consiliul European informal va prilejui un schimb de opinii cu privire la măsurile care trebuie adoptate în continuare pentru stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă. Discuţiile vor fie structurate pe patru dimensiuni: dezvoltarea de politici economice naţionale sănătoase, avansarea agendei Pieţei Unice a Uniunii Europene, finanţarea economiei reale și măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă”
, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Premierul Victor Ponta a susţinut că la Bruxelles România trebuie să fie reprezentată de premier, pentru că se dezbat probleme economice. Şeful guvernului vrea chiar să ceară Parlmentului să decidă în acest caz.

La summitul informal de la Bruxelles se vor dezbate scenariile ieşirii Greciei din zona euro, după ce criza politică declanşată ameninţă programul de austeritate şi reformele implementate de Atena în schimbul ajutoarelor financiare. În acest caz, există până acum trei scenarii. Dacă Atena părăseşte zona euro, dar rămâne în Uniune, constituţia acesteia din urmă va trebui să fie amendată. Al doilea scenariu prevede excluderea Greciei de la operaţiunile Băncii Centrale Europene. O ultimă opţiune ar fi o ieşire treptată iar plăţile să fie făcute, în continuare, în moneda europeană. Însă consecinţele acestor scenarii, atât financiare, cât şi sociale, sunt uriaşe şi vor fi suportate de Atena, dar şi de comunitatea internaţională.

Raportul prezentat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare avertizează că cele 17 ţări din zona euro s-ar putea îndrepta către o recesiune severă dacă nu iau măsuri clare pentru creşterea economiei sale. Aşa că liderii europeni vor aborda şi necesitatea implementării unor astfel de măsuri, după ce bugetele europene au fost marcate ce austeritate şi reduceri drastice ale cheltuielilor.

Un alt subiect delicat aflat pe agenda reuniunii o reprezintă introducerea eurobondurilor, adică uniformizarea datoriilor europene. Popunerea, înaintată de preşedintele francez Francois Hollande şi în cadrul reuniunii g8, beneficiază de susţinerea premierului italian Mario Monti, a omologului său spaniol Mariano Rajoy, dar şi de suportul preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Însă iniţiativei de opune cancelarul german Angela Merkel, care consideră că opţiunea va deveni viabilă abia după ce uniunea fiscală dintre statele Uniunii. Părerea sa este împărtăşită de state ca Olanda, Finlanda ori Austria.

Băsescu reprezintă România la Bruxelles

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />