Traian Băsescu, mesaj de Ziua Constituţiei: „Nu trebuie privită ca ceva imuabil”

Traian Băsescu, mesaj de Ziua Constituţiei: „Nu trebuie privită ca ceva imuabil”
Foto: presidency.ro

Ziua de 8 decembrie este marcată în calendar drept ”Ziua Constituției”. În 2011 se împlinesc 20 de ani de la adoptarea, prin referendum naţional, a primei constituţii postcomuniste a României.

Președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj special cu ocazia acestei zile, comunicatul fiind publicat pe pagina oficială a președiniei.

”Aniversarea celor 20 ani de la aprobarea noii Constituţii a României, prin referendumul organizat în data de 8 decembrie 1991, reprezintă un moment festiv, dar şi o ocazie de bilanţ. La acel moment, adoptarea Constituţiei, prin voinţa a peste 8,4 milioane de cetăţeni, a marcat reinstaurarea democraţiei şi a statului de drept în România.

În cei 20 de ani de existenţă, Legea noastră fundamentală s-a dovedit a fi un corp de principii şi norme moderne, ce a deschis drumul statului de drept şi al economiei de piaţă. Constituţia a reprezentat, în tot acest timp, o garanţie a drepturilor fundamentale ale omului, dar şi a funcţionării instituţiilor de bază ale statului.
Dezvoltarea unui sistem politic pluralist, crearea unui cadru instituţional democratic şi aderarea României la sistemul de valori promovat de instituţiile euroatlantice au fost posibile şi datorită acestei Constituţii.

O Constituţie reflectă însă starea unei naţiuni şi afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept. Ea nu trebuie privită ca ceva imuabil. Acesta este şi motivul pentru care cred că adecvarea normelor sale fundamentale la realităţile politice, economice sau sociale trebuie regândită periodic.”

La final, președintele urează românilor ”La mulți ani!” cu ocazia Zilei Constituției.

20 de ani de la prima Constituție democratică

La referendumul național din 8 decembrie 1991 s-a aprobat o nouă Constituție, anterior adoptată și în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991.

Constitutia din 1991 reprezinta cadrul juridic fundamental pentru organizarea şi functionarea statului şi a societatii pe baze democratice, consacrând reinstaurarea democratiei parlamentare şi a pluralismului politic în România dupa o întrerupere de aproape jumatate de secol.

Respectivul act a primit numeroase critici pentru ignorarea tradițiilor constituționale românesti (mai ales cele din perioada interbelică), pentru imobilismul şi rigiditatea excesivă privind posibilitățile de modificare şi revizuire a textului constituțional, pentru lipsa de reglementare a principiului separației puterilor în stat. Au existat contestări şi cu privire la introducerea noilor instituții – Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, considerate ca fiind străine specificului constituțional românesc.

Constituția din 1991 a supraviețuit până în 2003, când s-a votat o nouă lege fundamentală, ce a adus unele modificări mai mici sau mai mari celei din 1991 .

Urmăriți B1TV.ro și pe
`