Traian Băsescu, la expoziția de comemorare a victimelor cutremurului din Japonia: 11 martie a arătat o națiune mai unită ca niciodată în fața unui dezastru

Traian Băsescu, la expoziția de comemorare a victimelor cutremurului din Japonia: 11 martie a arătat o națiune mai unită ca niciodată în fața unui dezastru
Foto: presidency.ro

Traian Băsescu a participat, miercuri, la Muzeul Național de Arta al României, la o expoziție deschisă de Ambasada Japoniei pentru a comemora victimele cutremurului care a lovit estul țării respective în luna martie, 2011.

Președintele țării a fost însoțit de soția sa, Maria.

Dezastrul din martie anul trecut a arătat „de ce Japonia va continua să fie una din primele ţări ale lumii„, a spus președintele la eveniment, care a ținut să evidenţieze solidaritatea poporului japonez. Totodată Băsescu a afirmat că românii au putut înţelege cât de greu le-a fost japonezilor pentru că au trecut şi ei prin dezastrul cutremurului care a avut loc în România în 1977.

11 martie este un moment care probabil este greu de şters din memoria oricărui om de pe planetă. A fost un moment în care parcă aveam impresia, privind imagini de la televiziuni, că natura vrea să înfrângă omul. Şi ne-a arătat că acest lucru ar fi fost posibil dacă acel om, acea naţiune nu era Japonia. Poate nu este atât de impresionant ce s-a întâmplat pe 11 martie, mai impresionant decât fenomenul natural din 11 martie a fost ce-am văzut la naţiunea japoneză. A fost o probă de solidaritate, în primul rând, o naţiune care în faţa unui dezastru a fost unită, ca niciodată poate”, a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

”Dezastrul de la Bucureşti din 1997, şi nu numai de la Bucureşti, ne-a făcut să înţelegem mai bine cât de greu le-a fost japonezilor” a adăugat șeful statului.

Preşedintele a subliniat şi faptul că accidentul nuclear de la Fukushima, care a urmat cutremurului „nu trebuie să ne facă să spunem nu energiei nucleare” considerând că „semnalul tras de dezastrul de la Fukushima este legat de responsabilitatea oamenilor politici, a oamenilor de ştiinţă, de a face energia nucleară sigură atunci când este vorba de folosirea ei” în scopuri civile.

În martie 2011, un cutremur a lovit partea de est a Japoniei, soldat cu 15.853 de morţi, 3.286 de dispăruţi, 71.124 de refugiaţi.

După producerea cutremurului, Japonia a primit sprijin din partea României şi a unui număr de peste 160 de ţări şi regiuni şi a peste 40 de organizaţii internaţionale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)