Traian Băsescu: În timpul mandatului meu, din rapoartele anuale, rezulta că SRI solicita anual circa 2.500 de interceptări pe siguranța națională. Pe mandate, în momentul de față, se fac exagerări extraordinare (VIDEO)

Traian Băsescu: În timpul mandatului meu, din rapoartele anuale, rezulta că SRI solicita anual circa 2.500 de interceptări pe siguranța națională. Pe mandate, în momentul de față, se fac exagerări extraordinare (VIDEO)
Foto: B1 TV

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit luni, invitat în platoul Știrilor B1 TV, despre informația conform căreia în România, anul trecut au fost date de 16 ori mai multe mandate de interceptare pe siguranţa naţională decât a dat FBI.

Băsescu susține că nu poate preciza dacă este vorba despre un număr mic sau mare, având în vedere că nu se precizează câte mandate au fost date anul trecut.

”O problemă este legată de credibilitatea informației pentru că să spui că s-au dat de 16 ori mai multe, dar fără să spui câte au fost anul trecut… În timpul mandatului meu, din rapoartele anuale, rezulta că SRI solicita anual circa 2.500 de interceptări pe siguranța națională. Nu îmi dau seama daca asta e mult sau puțin. Această cifră, pe care nu o acreditez a fi exactă, trebuie ținut cont că era pe vremea în care CCR încă nu definise clar atribuțiunile SRI și se făcea uz frecvent de interceptări pe mandate de siguranță națională. În mod normal, după decizia CCR, numărul de mandate ar trebui să fie mult mai mic decât înainte de 2016. Sănătatea e parte a siguranței unei națiuni. Dacă ai un sistem de sănătate prăbușit, este clar că ai probleme cu siguranța națională. Nu știu la ce se raportează acest de 16 ori mai multe, e foarte neclară informația.

Pe de altă parte, domnul Dumbravă a spus un mare adevăr, că este o mare responsabilitate pentru judecătorii care aprobă. Trebuie să vă spun că nu orice judecător aprobă astfel de mandate. Ei, de regulă, sunt într-o foarte bună relație cu SRI”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu: În timpul mandatului meu, din rapoartele anuale, rezulta că SRI solicita anual circa 2.500 de interceptări pe siguranța națională. Pe mandate, în momentul de față, se fac exagerări extraordinare

#DIRECT_ONE_w0xvhc#

În acest context, fostul președinte a subliniat că în cazul interceptărilor se fac excese foarte mari, dând ca exemplu cazul fiicei sale.

”Pe mandate, în momentul de față, se fac exagerări extraordinare. Vă spun în cazul fiicei mele, ceea ce mă face să am o atitudine foarte dură față de doamna Kovesi, care a semnat cererea către Înalta Curte. Au bănuit că este ceva legat de fostul ei prieten. (…) S-a emis un tip de mandat de supraveghere incredibil, să fie filată, să aibă tehnică în mediul ambiental, în casă și la locul de muncă, să aibă interceptate toate comunicațiile, inclusiv când telefonul este oprit. Deci, avea microfon pe oriunde umbla. De patru ori s-a trimis un provocator să obțină de la ea o singură informație de care avea nevoie procurorul. Se vede din interceptări cum a insistat. Eu cred că a fost un exces formidabil în cazul fiicei mele. Este evident că provocatorul avea misiunea să obțină un anumit cuvânt. Avea nevoie de trei cuvinte să le rostească fiica mea.

Feteleor mele, încă de când eram președinte, le-am făcut instructaje să vadă cu cine umblă că sunt oameni cu echipamente. Deci au fost prevenite încă din timpul mandatului.

În ce mă privește, au pus sub mandat de ascultare pe siguranta națională, oameni din anturajul meu. Auzeau ce vorbeam la telefon. Perversitatea este dusă la maxim”, a explicat fostul președinte.

Întrebat cum s-ar putea pune capăt execeselor în această situație, fostul președinte a răspuns: ”În nicio țară din lume controlul serviciilor nu îl exercită altcineva decât Parlamentul. Principiul este că serviciile secrete se controlează de Parlament. Problema este ce permite legea în cadrul acestui control și ce nu permite și cât de tare este controlată comisia de control a Parlamentului chiar de către servicii. Soluția este o comisie parlamentară putermică, o legislație care să îngăduie un control de tip american și modificarea legislației după care funcționează serviciile secrete”.

Totodată, Băsescu a precizat că nu își dorește să facă parte din comisia parlamentară de constrol a SRI, însă a afirmat că este posibil ca următorul Legislativ să pună un accent mai mare pe această chestiune.

”Da, cred că se va pune accent pentru că avem experiențe care sunt în neregulă, care au răbufnit în 2015-2016, în care se vede că deținătorii informatiilor sunt deținătorii puterii.

În România, dacă vrem să ne menținem ca democrație trebuie să înțelegem că structurile de securitate sunt controlate de politic. Acum, cel puțin SRI, prin domnul Coldea zburdă, cu un portofoliu uriaș de informații”, a mai spus Traian Băsescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`