Traian Băsescu, despre mutarea armelor nucleare din Turcia în România: Rachetele nu se mută ca sacii de cartofi

Traian Băsescu, despre mutarea armelor nucleare din Turcia în România: Rachetele nu se mută ca sacii de cartofi
Foto: jurnalistii.ro

Nu există niciun suport real în informațiile cu privire la o eventuală mutare a rachetelor nucleare de la baza Incirlik din Turcia la baza Deveselu. Acest lucru ar necesita timp și ar implica eforturi foarte mari, pentru că nu poți muta rachete nucleare ca sacii de cartofi, a declarat Traian Băsescu, potrivit evz.ro.

„Nu există nicio undă de abordare realistă în această poveste. Aceste focoase sunt pentru lovituri nucleare de dimensiuni medii. Sunt arme tactice, nu strategice. Nu se mută ca pe un sac de cartofi. Trebuie să ai silozuri special construite pentru a le primi. O astfel de armă nucleară nu poate fi utilizată decât dacă codul de control e activat de preşedintele SUA. Nu aş lua-o ca pe o încercare de discreditare a României.

E clar că după incidentele de la Incirlik SUA sunt îngrijorate de soarta celor 90 de focoase care sunt depozitate acolo. Probabil că ar putea să existe discuţii privind mutarea lor în alte ţări. Acesta va fi un proces îndelungat şi nimeni nu va muta aceste focoase ca pe sacii cu cartofi", a explicat Traian Băsescu, într-o intervenție la RealitateatTV.

Traian băsescu a mai precizt că dacă rachetele nucleare vor fi mutate, atunci vor fi necesare negocieri cu partea rusă, pentru că există „înţelegeri cu Rusia privind amplasarea focoaselor nucleare, programul START 2”.

„Amplasarea rachetelor de la Deveselu, care nu sunt nucleare, a fost negociată cu Rusia timp de doi ani. Dacă SUA ar fi analizat ca posibilitate mutarea focoaselor la Deveselu, cu siguranţă am fi avut o vizită a vicepreşedintelui Joe Biden la Bucureşti, iar apoi în Turcia. Joe Biden s-a dus în Serbia", a afirmat Băsescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`