Traian Băsescu a fost invitatul lui Silviu Mănăstire în ediția de duminică a emisiunii "Dosar de Politician". Fostul președinte a vorbit despre decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională legea privind plagiate adoptate de Parlament.
"Ce mi se pare mai important la Curtea Constituțională, că trage o tușă groasă sub ceea ce în dezbaterea publică a fost legat, e adevărat strict de Ponta în primul rând, avantajele pe care le-a dobândit în mod fraudulos un doctor care a furat, care a plagiat. Și se referă la avantaje materiale, avantaje de funcții, ori în mod categoric Parlamentul va trebui să țină cont de aceste observații ale Curții Constituționale și să modifice legea în așa fel încât cei care au fost participanți la o co-hoție, Universitatea în egală măsură cu conducătorul de doctorat și cu beneficiarul, cu doctorul. Să nu mai aibe dreptul să fie cei care examinează în primă instanță, pentru că e ca și cum l-ai pune pe hoț să fie judecător.
O decizie a Curții, aș spune, extrem de severă și aș face o observație. Am încercat să găsesc articolele din Constituție care au fost încălcate, sigur se poate merge pe unele articole, dar este foarte clar că la Curtea Constituțională s-a făcut și o judecată morală a plagiatorului, ceea ce e foarte important" a afirmat fostul președinte.
Traian Băsescu a vorbit în acest context și despre teza de doctorat a procurorul-general DNA, Laura Codruța Kovesi, despre care Universitatea de Vest Timișoara a afirmat că este "parțial-plagiată".
"Este clar că Universitatea spune că 565 de rânduri sunt copiat ad literram din alte opere, dar nu ar fi un plagiat neapărat, e ceva foarte neclar deși un adevăr îl subliniază Universitatea din Timișoara, 560 de rânduri sunt copiate din alte opere. Dar în mod categoric Universitatea nu a analizat frazele în care este un cuvânt schimbat, alea le-a lăsat, le-a scos din zona de plagiat, deși și ele sunt parte a plagiatului" a precizat președintele PMP.
Traian Băsescu, despre decizia CCR privind tezele de doctorat copiate: "S-a făcut și o judecată morală a plagiatorului, ceea ce e foarte important"
#DIRECT_ONE_23kb1x#