Tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc. Presa maghiară: S-ar fi grăbit cu lucrările de renovare pentru că proiectul finanțat de Budapesta avea termen de finalizare 31 decembrie 2023

Tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc. Presa maghiară: S-ar fi grăbit cu lucrările de renovare pentru că proiectul finanțat de Budapesta avea termen de finalizare 31 decembrie 2023
Sursa foto: DSU

Tragedia de la internatul liceului Tamási Árondin din Odorheiu Secuiesc, soldată cu doi morți, ar fi fost cauzată de graba cu care au fost făcute lucrările, în condițiile în care termenul de finalizare al proiectului finanțat de statul ungar era 31 decembrie 2023, potrivit unui scenariu publicat de jurnaliștii maghiari de la hang.hu.

Ce spun jurnaliștii maghiari despre tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc

Conform articolului, documentul pentru finanțarea prin fondul Gábor Bethlen (BGA) a clădirii a fost semnat la 25 ianuarie 2022, în valoare de aproximativ 767.600.000 forinți (10 milioane lei).

Astfel, banii au fost transferați într-o sumă forfetară, în avans, cu o obligație contabilă ulterioară.

În raportul preliminar, despre clădirea colegiului sunt scrise următoarele: „S-au efectuat lucrări de întreținere periodică și la clădirea căminelor, s-au reînnoit într-o oarecare măsură plasele cu diverse donații, dar subsolul cu bucătăria, cantina, blocurile de apă, curtea interioară, sala de sport și fațada din spate se află într-o stare critică, necesitând o intervenție imediată și crearea de noi încăperi. De asemenea, o parte semnificativă a utilajelor trebuie înlocuită și modernizată, învelișul este copt pentru înlocuire și este nevoie de o amenajare mai serioasă cu un nou teren de sport, gard și poartă.” La vremea respectivă, scriau: modernizarea clădirii internatului ar putea dura un an și jumătate – acest lucru s-ar fi încadrat în termenul limită de 31 august 2023.

Ulterior, în aprilie 2023, BGA a modificat termenele limită și a acordat chiar și 40 de milioane HUF în plus pentru implementare: noul termen de implementare a fost modificat la 31 decembrie 2023, iar decontarea la 30 ianuarie 2024.

Din amendament nu reiese clar de ce a fost necesar să se prelungească termenul cu jumătate de an. În programul profesional anexat deciziei apare însă un nou element, drenajul. Ei scriu: „pe baza unor calcule preliminare, acest grant va fi folosit doar pentru cele mai necesare lucrări de conservare (drenaj, drenaj, racord nou la utilități, repararea acoperișului etc.)”, menționează sursa citată.

Două persoane au murit în tragedie

Din aceasta rezultă clar, potrivit hanf.hu: meterezul adânc care curge de-a lungul peretelui exterior al clădirii a fost săpat în decembrie pentru a finaliza scurgerea și drenajul descrise în raportul profesional până la termenul de 31 decembrie. În timpul lucrărilor însă, în după-amiaza zilei de 18 decembrie, căminul s-a prăbușit parțial, îngropând sub el mai mulți studenți. În urma tragediei, două persoane, un băiat din Farkaslak și o fată din Segesvár, au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)