În prag de iarnă, nu putem uita cea mai mare avalașă din istoria României. S-a petrecut acum mai bine de 39 de ani, la Bâlea Lac.
MAREA UNIRE a preţurilor MICI la eMag! REDUCERI DE PÂNĂ LA 50%! VEZI AICI OFERTA ANIVERSARĂ
17 aprilie 1977… La Bâlea avea să se consume cea mai mare tragedie montană din țara noastră. O avalanță și câteva secunde au făcut să dispară 23 de persoane. Printre acestea, 19 elevi cu vârste între 15 și 18 ani, de la școala germană din Sibiu, acum Liceul Brukenthal.
Lista persoanelor decedate în avalanșa de la Bâlea Lac:
Edith Treybal (54 ani), Richard Schuller (48 ani), Heinz Teutsch. (46 ani), Viktor Hecht (38 ani), Anneliese Frisch (35 ani), Alexandru Samoilă (30 ani), Sigrid Avram (28 ani), Sabine Koffer (18 ani), Maja Heinz (17 ani), Ulrike Zay (17 ani), Peter Kusnyir (17 ani), Dan Socol (17 ani), Brigitte Schoger (16 ani), Martin Bertok (16 ani), Hermann Scherrer (16 ani), Karin Zweier (16 ani), Monika Kotschick (16 ani), Dieter Csalner (16 ani), Hanspeter Gross (16 ani), Dieter Gross (15 ani), Peter Hannenheim (15 ani), Ruthild Falk (15 ani), Dietlinde Galter (13 ani).
Era ultima zi de tabără a elevilor, de care puştii sperau că se vor bucura din plin.
Au ieşit pe pârtie împreună cu o parte dintre dascălii însoţitori şi câţiva dintre turiştii veniţi să schieze la Bâlea. Nici n-au apucat să bătătorească locul, că s-a şi declanşat infernul. Zăpada a început deodată s-o ia la vale, măturând tot ce era pe pârtie.
În jurul orei 10:00, sub îndrumarea profesorilor Schuller, Sigrid Avram și Anneliese Frisch, cei 20 de elevi plecați în excursie au pornit să urce pe Șaua Caprei, locul ideal pentru schiat. Alături de grup s-a atașat și inginerul Alexandru Samoil din Brașov, un experimentat al muntelui.
"Unul dintre elevi, mai uituc, a anunțat că se întoarce la cabană pentru că își uitase ochelarii de schi. A fost șansa lui", spuna Liviu Miu, adjunctul șefului Salvamont Sibiu din anii ‘70, acum câțiva ani pentru Jurnalul.
La întoarcere a rămas mut. Era singur. Nici unul dintre profesorii sau colegii lui nu se mai afla pe pârtie.
Trupurile morților au fost duse până în lac, scoaterea lor făcându-se cu dificultate.
Recent a fost finalizată o statistică generală pentru ţările care sunt membre în ICAR (International Comission for Alpine Rescue), statistică în care România figurează pe locul 9 la numărul de morţi în avalanşă, cu 2,78 decese/sezon. Iar statistica se referă la perioada 1983-2015, astfel încât nu ia în calcul şi tragedia la Bâlea Lac, din aprilie 1977, care ar fi contribuit serios la creşterea valorii medii, scrie Adevărul. În afara acelui cumplit sezon, numărul maxim de morţi în avalanşă din ţara noastră a fost de câte nouă, în două sezoane diferite.