Traficul de influență și denunțul, schimbări esențiale în Codul penal: Unele fapte ar putea fi dezincriminate 

Traficul de influență și denunțul, schimbări esențiale în Codul penal: Unele fapte ar putea fi dezincriminate 

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat marți de Senat. Unele dintre cele mai controversate prevederi se referă la instituția denunțătorului și la traficul de influență.

Potrivit modificărilor adoptate de senatori, în cazul infracțiunii de dare de mită, „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”.

Aceste schimbări vor avea ca efect îngreunarea descoperirii unor fapte, avertizează specialiștii îndrept, citațu de Știripesurse.ro. Asta pentru că, susțin aceștia, sunt puține cazurile în care o persoană face un denunț imediat după comiterea infracțiunii, iar articolul duce, practic, la imposibilitatea ca cei care au luat mită să fie trași la răspundere.

Referitor la traficul de influență, specialiștii precizează că modificările adoptate ar putea duce la dezincriminarea unor fapte.

Forma adoptată de Senat prevede că „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta, promisiune urmată de intervenţia la acel funcţionar pentru a îl determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Cu alte cuvinte, se consideră că infracțiunea este comisă doar dacă a fost obținut un folos material, însă există și situații în care rezultatul nu este obținerea unui folos material, precum o funcție, voturi etc. În aceste condiții, dosarele în care rezultatul este un folos nematerial ar putea fi închise.

Proiectul de modificare a Codului Penal va fi dezbătut miercuri în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:22 - Emmanuel Macron, mesaj în limba română pentru cetățenii Republicii Moldova, înainte de alegeri
17:04 - Thomas Moldovan (PSD), după acuzațiile că vor face alianță cu AUR: PNL-ul, din păcate, acum, în această campanie, suferă foarte tare de scenarită (VIDEO)
17:01 - Care este tipul de cartof care este periculos pentru sănătate și care poate provoca decesul. La ce trebuie să aveți grijă
16:55 - Gheorghe Ialomițianu, despre pericolul blocării exploatării gazelor la Marea Neagră: „Sunt interese și aici ar trebui și SRI, și alte instituții să intervină” (VIDEO)
16:43 - Viața unui fost fotbalist român s-a sfârșit tragic, în urma inundațiilor din Valencia. Fiica și soția, găsite în același loc, fără suflare
16:34 - Ce este și cum se prepară celebra mâncare țigănească Şah Hai Mas. Marcel Ciolacu: “Sunt disponibil la oricine mă invită fiindcă n-am mâncat niciodată și prea toată lumea povestește” (VIDEO)
16:29 - Virgil Guran (PNL), despre desecretizarea cheltuielilor privind vilele de protocol: „Un prim-ministru știe tot ce se întâmplă și toți banii care se cheltuiesc” (VIDEO)
16:27 - Un bucureștean este acuzat de zoofilie. Câinele individului a fost plasat în grija ASPA
15:58 - Greutățile prin care a trecut Nicolai Tand. „Mai făceam niște șmecherii”
15:58 - Silvia Dinică, despre renovarea vilei din Aviatorilor 86: “USR a cerut de foarte mult timp desecretizarea acestor cheltuieli. Nu se justifică, ca sume uriașe de bani publici să fie cheltuite și investite fără o justificare clară” (VIDEO)