Tradiții și superstiții în Joia Mare. Ce nu au ai voie și este păcat să faci în ziua în care se vopsesc ouăle (VIDEO)

Tradiții și superstiții în Joia Mare. Ce nu au ai voie și este păcat să faci în ziua în care se vopsesc ouăle (VIDEO)
Tradiții în Joia Mare. Când se vopsesc ouăle / Foto: Pexels.com

Astăzi credincioșii sărbătoresc Joia Mare! În această zi se vopsesc ouăle roşii, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca şi cozonacul.

Tot astăzi este și Denia celor 12 Evanghelii, iar la slujbă se aprind 12 lumânări, care pot fi reaprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, potrivit tradiției.

Tradiții și superstiții pentru Joia Mare. Ce este păcat să faci azi

Joia Mare este ziua în care se înroșesc ouăle, despre care se spune că nu se strică tot anul. Se ține post cu mâncare uscată, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Creștinii care s-au spovedit se împărtăşesc, iar fetele fac în timpul slujbei câte un nod pe o sfoară, după fiecare evanghelie, apoi îşi pun sfoara sub pernă ca să-şi viseze alesul.

În satele din Moldova, se face „Focul morţilor” pentru a alunga spiritele rele şi a încălzi sufletele celor dragii care au trecut în nefiinţă.

Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.

În Joia Mare, nu se doarme în timpul zilei pentru că se spune că vom lenevi pe parcursul întregului an. Femeile nu au voie să spele rufe pentru că la morți, în loc să ajungă pomană, se duce apă murdară de la spălat. În Joia Mare nu se fac sub nicio formă parastase.

Când se vopsesc ouăle de Paști

În Joia Mare, credincioșii vopsesc ouăle de Paște. Gospodinele pricepute le ornează cu modele care mai de care mai frumoase și mai deosebite, specifice zonei din care provin.

Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.

Încondeierea ouălor de Paște, este o tradiție străveche românească, practicată exclusiv de femei. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale. Acest obicei străvechi reprezintă un element de cultură spirituală specific românească.

În tradiția românească, unul dintre elementele centrale în perioada Paștelui îl ocupă oul roșu, fiind purtătorul unor semnificații profunde legate de învierea lui Hristos. Creștinii s-au gândit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative, de o frumusețe rară. Încondeierea presupune o muncă migăloasă, în care este nevoie de foarte multă atenție și răbdare.

Cum se încondeiază ouă pentru Paște 2022

Potrivit tradiției, gospodinele vopsesc și încondeiază ouăle în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Mare.

Fie că sunt folosite ouă fierte, ouă golite de conținut sau ouă din lemn, tehnicile sunt diferite în funcție de fiecare zonă din țară. Există ouă vopsite în relief, ouă împodobite cu mărgele, ouă încondeiate din lemn sau confecționate din lut şi decorate.

Liniile și figurile prezentate pe oul încondeiat au și ele o semnificație aparte: linia verticală simbolizează viaţa, cea orizontală – moartea, iar dreptunghiul semnifică gândirea şi cunoașterea.

În Duminica Paștelui, creștinii ciocnesc oăle și rostesc cuvintele „Hristos A Înviat” – „Adevărat A Înviat”. De asemenea, primul ou este ciocnit de bărbatul care este capul familiei, sau de cei mai în vârstă.

Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie și împăcare. Femeile încondeiază ouă cu diferite simboluri, modele din natură sau cu modele de țesături populare. Motivele ornamentale sunt diferite în funcție de regiune, iar ca metode sunt folosite ceara colorată, vopsele sau mărgele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)