Tradiții și superstiții de Moș Nicolae
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2017/12/206296/262432.jpg)
Marți seară copiii așteaptă cu înfrigurarea sosirea lui Moș Nicolae. Moşul ştie ce au făcut ei tot anul şi-i va recompensa aşa cum crede de cuviinţă. Aşa că încearcă să alunge cât de mult pot somnul pentru a pândi momentul în care Moşul vine să le pună ceva în ghetuţe, deşi niciodată nu reuşesc.
Sf Nicolae este însă un iubitor şi un protector al copiilor în întreagă tradiţie creştină. Aşa se face că în loc să se teamă de Moş Nicolae că le-ar putea aduce o nuieluşă, copiii ar fi bine să fie învăţaţi despre cine este şi ce minuni a făcut de-a lungul vieţii şi după moartea lui.
Despre cum a ajutat un tata sărac să-şi mărite cele trei fete şi să nu le îndrume pe drumul desfrâului, dăruindu-i câte un săculeţ de aur pentru fiecare, sau despre cum i-a înapoiat copilul răpit unei mame care se rugase la Sfânt neîncetat timp de un an. Alte mărturii vorbesc de ajutorul pe care copii care s-au rugat Sfântului Nicolae l-au primit atunci când au avut de trecut examene dificile.
În folclorul românesc, Sfântul Nicolae este cel de-al doilea sfânt zămislit de Dumnezeu. El stă la stânga Domnului, iar în noaptea de ajunul Sfântului Vasile, este aşezat la aceeaşi masă cu Dumnezeu, cei doi putând fi văzuţi într-o mare lumină atunci când cerurile se deschid de 3 ori.
Într-o legendă populară, se spune că Dumnezeu făcuse înţelegere cu Scaraoţchi sau Nifărtache, ca oamenii vii să fie sub oblăduirea Domnului, iar cei morţi să fie lăsaţi în grijă diavolului. Dumnezeu a văzut că Scaraoţchi era rău, aşa că l-a trimis pe Sfântul Nicolae în iad pentru a-i cere înapoi diavolului contractul în care se consemnase înţelegerea.
Nifărtache i-a spus ănsă sfântului că numai cine se naşte din duh sfânt va putea să îi ia contractul. Aşa s-a făcut că Dumnezeu şi-a trimis puterea peste Pământ pentru a fi zămislit Iisus. Ajuns la vârsta de 30 de ani, Domnul Hristos a luat înapoi de la diavol contractul şi de atunci oamenii sunt judecaţi pentru păcatele lor, numai cei necuraţi fiind încredinţaţi dracilor.
Astfel, Sf Nicolae nu este un personaj de care cei mici să se teamă, ci este un protector al copiilor şi îi ajută pe cei care se roagă lui. Este, din păcate, o greşeală frecvenţă a părinţilor care le insuflă celor mici, fără să-şi dea seamă, spaimă de Moş Nicolae, fără să înţeleagă că este în natură copiilor să facă tot felul de năzdrăvănii. Mai bine ar fi că ei să fie învăţaţi să-şi aducă aminte de Sfântul Nicolae pe parcursul întregului an şi nu doar în ziua de 6 decembrie.
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastică de Sf Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbaţi (Nicolae, Niculai, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculiţă, Nicolina, Nicola)".
Dintre aceste prenume, cel mai răspândit este Nicolae/ Nicolaie, aparţinând unui număr de 353.415 bărbaţi, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.030 de femei, potrivit Gândul.
Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.
Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului. De asemenea, cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani.