Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Ce nu este bine să faci în Lunea Sfântului Duh
Rusaliile sunt cinstite de creștinii ortodocși timp de două zile, pe data de 7 și 8 iunie, așa cum spune tradiția, la 50 de zile de la Înălțarea Domnului, marcând pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos.
Numele de Rusalii provinde de la Rosalia, cunoscuta sărbătoare romană a trandafirilor. Peste aceasta se suprapune și sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt, sărbătoare creștină ce a fost închinată în trecut și strămoșilor și străbunilor. Astfel, românii au două zile libere de la stat, în data de 7 și 8 iunie.
A doua zi de sărbătoare (luni, 8 iunie), este închinată Sfântului Duh sau Sfintei Treimi, fiind una dintre cele mai vechi sărbători din Biserica Ortodoxă.
„Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”, notează Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii, citat de crestinortodox.ro.
În funcție de zonele țării, românii respectă anumite tradiții și superstiții cu ocazia acestei zile.
Ce nu este bine să faci în Lunea Sfântului Duh
Ca la orice mare sărbătoare de peste an, credincioșii respectă câteva obiceiuri și tradiții din vremuri străvechi, pentru a avea prosperitate, dar și pentru a se feri de Iele în aceste două zile de Rusalii.
Astfel, se spune că oamenii trebuie să evite să meargă pe lângă izvoare sau pe la răscruci de drumuri, deoarece Ielele îi pot ispiti pentru a le lua mințile sau pentru a-i îmbolnăvi.
Totodată, se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni, fiindcă riști să fii luat din Rusalii. Nici la camp sau la vie nu este bine să mergi, deoarece Ielele stau la pândă și te pot prinde pentru a te pedepsi.
Mai mult, nu se merge în locuri pustii, pe lângă fântâni părăsite sau pe lângă păduri, pentru că spiritele malefice pândesc și acolo.
Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc să pună la porţi, în foişoare sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.
De asemenea, începând de duminică, timp de 9 săptămâni nu se mai culeg ierburi de leac.
Obiceiuri în a doua zi de Rusalii
De Rusalii, se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.
Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei. La porţile cimitirelor, oamenii obișnuiesc să întindă mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori, având loc slujbe de pomenire oficiate de preotul satului. Apoi, sătenii îşi oferă unii altora bucatele sfinţite sau le împart săracilor.
O parte dintre ramurile de tei de la Rusalii sunt păstrate peste vară, pentru a fi folosite în ritualuri de alungare a furtunilor şi a grindinii.
În Ardeal, se regăseşte “Împănatul boului”. Pe uliţele satului, se desfăşoară o procesiune în care personajul principal, boul împodobit cu flori, este dus la biserică, unde este sfinţit de preot. Apoi, animalul este eliberat şi o fată tânără va trebui să-l stăpânească, ocolind o masă de trei ori. Astfel, tradiția spune că tânăra se va căsători în anul ce urmează.
Tot de Rusalii se ţine și “Udatul nevestelor”. Potrivit tradiţiei, femeile trebuie stropite cu apă, să rămână sănătoase şi frumoase tot anul.