Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. De ce este bine să te stropești cu agheasmă nouă în dimineața de 7 ianuarie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. De ce este bine să te stropești cu agheasmă nouă în dimineața de 7 ianuarie
Sursa Foto: Pixabay.com

Sfântul Ion este un prilej de bucurie și sărbătoare pentru aproape 2 milioane de români. Cu această ocazie, sărbătorile de iarnă iau sfârșit, iar românii se pregătesc să se întoarcă la muncă. Însă, ca anul care tocmai a început să meargă bine și să fie încununat de succes, românii pot respecta o serie de tradiții pline de semnificație. De la „Iordănitul” simbolic și stropitul cu apă pentru noroc, până la mesele festive și urările călduroase toate sunt menite să dea startul unui an plin de noroc și realizări.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de „Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, potrivit Observator News.

Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, care se asigură că se nasc sănătoși, fără malformații sau diformi.

De asemenea, fiind considerată o zi de bucurie, cine nu sărbătorește și nu este vesel de Sfântul Ion va fi trist tot timpul anului.

Sunt și oameni care serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Ce înseamnă „Iordănitul femeilor” și „Iordăneala”

De Sfântul Ion are loc și „Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.

Pe de cealaltă parte, băieții tineri care au luat de la preot agheasmă de la Bobotează în ajunul Sfântului Ion, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică. Ulterior terminării slujbei, stropesc fiecare om care iese și îl urează. Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Potrivit tradiției, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă în dimineața zilei de Sfântul Ion. Acest obicei are rolul de a-i feri de boli pe cei care se stropesc cu agheasmă, pe parcursul întregului an.

De asemenea, se spune că după Sfânt-Ion se botează gerul, ceea ce înseamnă că frigul se înmoaie și începe să se facă mai cald.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară