Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Oamenii care sunt veseli în această zi vor fi fericiți tot anul (VIDEO)

Publicat: 07 01. 2016, 09:50
Foto: necenzuratmm.ro

Aproximativ două milioane de români îşi sărbătoresc joi ziua onomastică, de sfântul Ioan Botezătorul. Această zi este marcată de o serie de tradiţii şi obiceiuri.

Se spune că cine nu va fi vesel azi va fi trist tot anul. De asemenea, Sfântul Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă acestuia pentru a naște copii sănătoși.

Atât la sate, cât şi la oraşe, credincioşii păstrează o serie de tradiţii şi obiceiuri. Astăzi se bea doar vin alb, iar femeile aduc la biserică pâine, colaci, cozonaci. Preoţii sfinţesc vinul şi se împart pachete cu mâncare celor nevoiaşi şi celor care poartă numele de Ioan, informează B1TV.

În Transilvania şi în Bucovina există tradiţia numită „Udatul Ionilor”. La porţile caselor sărbătoriţilor se pune un brad împodobit. În Transilvania, bărbații care poartă numele de Ion sunt purtaţi cu mare alai prin sat, până la râu, unde sunt botezaţi, adică stropiţi cu apă.

Un alt obicei vechi spune că de Sfântul Ioan trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe faţă, pentru a fi feriţi de boli tot anul. O alta vorbă din bătrâni spune că după această zi se „botează” gerul, adică începe să se facă mai cald.

Sfântul Ioan este cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu şi, totodată, este ultimul profet de seamă din Vechiul Testament ce face trecerea spre etapa Noului Testament.

Credincioșii sărbătoresc pe Sf. Ioan Botezătorul

#DIRECT_ONE_sz5f7r#