Tradiții și obiceiuri de Ignat. De ce se spune că este bine să vezi sânge în data de 20 decembrie

Tradiții și obiceiuri de Ignat. De ce se spune că este bine să vezi sânge în data de 20 decembrie
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Ignatul sau tăiatul porcului este unul dintre cele mai importante evenimente din tradiția românească. Obiceiul marchează începutul sărbătorilor de iarnă și are loc în fiecare an în ziua de 20 decembrie.

Există o serie de tradiții și obiceiuri de care românii țin cont la fiecare Ignat.

Tradiții şi superstiții de Ignat

În ziua de Ignat, tăierea porcului este singura activitate casnică permisă. Se spune că gospodinele lasă tot ceea ce au de făcut în casă și se ocupă de prepararea, curățarea și gătirea bucatelor din porc.

Potrivit tradiției, cu o seară înainte, porcii visează că urmează să fie tăiați. Astfel, aceștia nu mai mănâncă, nu se mai îngrașă și nici nu mai pun carne pe ei.

Se spune că animalul nu trebuie să fie sacrificat înainte de ivirea zorilor, iar toată acțiunea trebuie să se termine până când se lasă seara. În mai multe regiuni, porcul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul la răsărit.

De regulă, la tăierea porcului cei miloși din fire nu e bine să ia parte, deoarece porcul moare cu mai mare greutate. Mai mult, carnea va fierbe mult mai greu.

Bătrânii de la țară spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat, se recomanda punerea unei pături peste el și un copil să-l încalece. Astfel, anul viitor va fi unul lipsit de boli și plin de bogății, sănătate și prosperitate.

Pentru ca cei care taie porcul să fie iertați de uciderea voită a animalului, este bine ca ei să rostească cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar înainte de a-l sacrifica să spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși, potrivit realitatea.net.

Gestul care îți aduce noroc în ziua de Ignat

Se spune că persoanele care văd sânge în ziua de Ignat se vor bucura de noroc, de belșug și fertilitate și vor fi ferite de boli în anul care vine.

După ce s-a tăiat porcul se organizează pomana porcului, la care se servește carne de porc, alături de mămăligă și murături, iar bărbații consumă țuică. Mâncarea se servește, în general, în curte și toată lumea stă în picioare.

Un gest aducător de noroc este să aduci carnea în casă, iar în fruntea tăvii să stea căpățâna de porc, cu râtul înainte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)