Tradiții și obiceiuri de Ignat 2021. De ce se spune că este bine să vezi sânge în data de 20 decembrie

Tradiții și obiceiuri de Ignat 2021. De ce se spune că este bine să vezi sânge în data de 20 decembrie
Foto: Pixabay.com

Ignatul sau tăiatul porcului este unul dintre cele mai importante evenimente din tradiția românească. Obiceiul marchează începutul sărbătorilor de iarnă și are loc în fiecare an în ziua de 20 decembrie. Există o serie de tradiții și obiceiuri de care românii țin cont la fiecare ignat, iar din carnea porcului se prepară produsele de bază ce vor fi servite la masa de Crăciun și de Revelion.

Una dintre cele mai marcante tradiții o reprezintă sângele, pe care dacă îl vezi în ziua de ignat se spune că îți va aduce noroc, belșug și fertilitate în anul ce vine.

Tradiții și superstiții de Ignat 2021. Ce se face și ce nu se face în ziua de 20 decembrie

Tradiția spune că cel mai bine porcul se taie de ignat. În cazul în care nu îl tai de ignat, se spune că nu îi va mai merge bine și va slăbi.

În ziua de Ignat, tăierea porcului este singura activitate casnică permisă. Se spune că gospodinele lasă tot ceea ce au de făcut în casă și se ocupă de prepararea, curățarea și gătirea bucatelor din porc.

Citiți și: Rețeta de turtă dulce pentru Crăciun, preferată de Regina Elisabeta a II-a. Cum pregătești cele mai bune fursecuri, iubite de familia regală

Se spune că porcul trebuie să fie tăiat pe lumină. În caz contrar, spiritele rele se pot apropia de casă.

Porcul nu trebuie să fie sacrificat înainte de ivirea zorilor, iar toată acțiunea trebuie să se termine până când se lasă seara. În mai multe regiuni, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul la răsărit.

Gestul care îți aduce noroc în ziua de Ignat 2021

În ziua de Ignat nu se spală, nu se casă și nu se face curățenie în casă sau în curte.

Se spune că persoanele care văd sânge în ziua de 20 decembrie se vor bucura de noroc, de belșug și fertilitate și vor fi ferite de boli în anul care vine.

După ce s-a tăiat porcul se organizează pomana porcului, la care se servește carne de porc, alături de mămăligă și murături, iar bărbații consumă țuică. Mâncarea se servește, în general, în curte și toată lumea stă în picioare.

Un gest aducător de noroc este să aduci carnea în casă iar în fruntea tăvii să stea căpățâna de porc, cu râtul înainte.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`