TRADIȚII și OBICEIURI de Înălțarea Sfintei Cruci: Evită să faci ACESTE LUCRURI pe 14 septembrie pentru a scăpa de CUMPLITUL BLESTEM
Creștinii ortodocși sărbătoresc, în fiecare an pe data de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci.
Există mai multe interdicții în această zi și ar fi bine ca acestea să fie respectate cu sfințenie, pentru a vă feri de păcat.
Tradiția spune că abia în această zi vara se încheie și începe toamna cu adevărat. Ziua de astăzi se cinstește cu post și rugăciune, în amintirea sfintei cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Este important să ții post cu strictețe pentru sănătatea familiei, a copiilor și pentru spor în casă și liniște, scrie huff.ro.
Din bătrâni se știe că de Înălțarea Sfintei Cruci se ascund serpii și insectele, pentru că se pregătesc pentru anotimpul rece. După această zi nimeni nu mai are voie sa omoare vietăți care se târăsc. În această zi sfântă nu se taie lemne, ca să nu vină șerpii în casă.
Se mai cunoaște faptul că perele care sunt culese în această zi de mare sărbătoare au puterea de a vindeca numeroase boli și trebuie consumate cât mai rapid. Aceste fructe se oferă în general celor bolnavi și bătrâni, pentru a le ameliora durerile.
De Ziua Crucii, cum i se mai spune la sat, se strâng ultimele plante vindecătoare printre care se numără și: micșunelele, mătrăguna și năvalnicul. Acestea se aduc împreună cu buchețele de flori și busuioc la sfânta biserică pentru a fi așezate cu grijă în jurul crucii și a fi sfințite. Plantele se utilizează apoi la numeroase preparate naturiste menite să vindece boli.
În ziua aceasta nu se culeg strugurii din ultima tufă de vie, căci se consideră o ofrandă adusă Domnului, fiind numiți și „Strugurii lui Dumnezeu”.