Paștele esteceamaisolemnă și maisfântasărbătoarea creștinismului. Numităși Învierea Domnului, este astepată îndelung decreștinișiaducesperanțamântuiririșiaviețiveșniceprinsacrifciul lui Isus Hristos.
Sărbătoarea semnifică iertarea păcatului strămoșescșiîntoarcerea omuluilacondițiaprimordială de fericire,prin Învierea Domnului,cares-a jerftfit debunăvoie și a deschiscaleaspre viața veșnică. Învierea Domnului estepiatrăde temelie a religieicreștine și este sărbătorităîn biserică lamiezulnopțîi,cândsespunecămormântuls-adeschisșiaînviatHristos.
Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște
În popor există o legendă potrivit căreiapepământrăulnuvaputeaînvingeatâtatimpcâtvafisărbătorităÎnviereaDomnului, pentru căLucifer nu poateieșidiniad, unde este legat.El își roadelanțurile, darcândegatasălerupă,seapropiePașteleși pentru că înroșesc ouă,lanțurilese reîntăresc, iar el înceracă di nou să se elibereze
Tradițiaspune că în SăptămânaMarecerurilesuntînchise, iarsufletelecelorcaretrec în neființă nu își vor gășicalea. În noapte de înviere cerurilesedeschid, iar cei cu sufletulcuratmerg direct înrăi, porţile acestuiafiinddeschiseîn această zi.
În noaptea de Înviere, credincioşîiseadunălabisericăpentru afimartori la Înviere și pentru aluaLuminaSfântă cucaresă vestească minunea. Dacă un copilvinepe lume în noaptea de Înviere,se spune căvaavea o viaţă luminată.
Lumânarea luatădinAltar trebuiepăstrată pentru căsespune căferește denecazurișiboli. Totuși, dinluminasfântă, credincioşîivor duce şilamormintelecelor dragi, undese vor ciocni ouă şi se vor împărţi bucate pentrupomanăsufletelor apuse.
Înprimazi de Paște,finii merg în vizitălanași, unde ducvin, cozonacsaupascăpentru a sărbătorii împreună Paștele.Lamicul dejun,sepractică tradițiatămâierii bucatelor, dupăcarese degustăvin și pâine sfințită,după aceea continuându-sebucățeletradiționale.
Femeile ducla biserică, dis-de-dimineață,pască,alături de coşul bucatelor preparate pentru sărbătoare.Pascăeste rotundă, are un colac împletit în trei, iar cruceadinla mijloc amințește de crucea pecarea fost răstignit Isus.
Încondeierea ouălor a devenit oartăîn unele zoneale țării și este chiar transmisădingenerație în generație.
Potrivit tradiției, ouăle roşiisuntpurtătoare de noroc, iar în dimineața zilei de Paşte credincioșîisespălăpe faţă cu apădintr-un vas încaresunt puse ouă roşîişi monede de argint.
Ceicareciocnesc ouă înziuade Paşte şi rostesc simultan “Hristos aînviat! – Adevărat aÎnviat!” vorfiiertaţi de un păcâtgreu, iarcinedescoperăunou cu două gălbenuşuri e pecalesesă de căsătorescă.
ÎnMoldovasespune că celalcărui ou nu se sparge de Paştevamuri primul.
DacăziuadePaște este ploioasă,înseamnă căpânălaRusaliivaplouă, iardacă vafigrindină, anul va fi roditor.
Paștelesevasărbătorifărăslujbade Înviere
În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19,slujbade Învierevafioficiată anulacestafără credincioși.
Oamenii sunt sfătuiți să urmăreascăslujba de la distanță, la televizor ( la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române) sau pe internet, iar la miezul nopții pot ieși în balcon ori în curte cu o lumânare aprinsă.
În plus, creștiniisunt îndemnațisă țină legătura telefonicăcu duhnovniciipentru a primi sfaturi și să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură , candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni.
Pentru că niciluminadelaIerusalim nuvamaiajunge în România,la miezul nopțîi, credincioșîipot ieși în balcon ori în curte cu o lumânare aprinsă.