Duminica Floriilor sau Floriile este o sărbătoare creștină care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.
Această sărbătoare nu are o dată exactă, ea având loc întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui.
În acest context, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, respectiv Săptămâna Mare.
Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl ”petrec” pe Iisus Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.
Potrivit Calendarului Ortodox, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.
De Florii, peste 1,5 milioane de români își serbează ziua onomastică, respectiv cei care au nume de flori, cei mai mulţi dintre aceștia având numele Florin, Viorica şi Florentina.
Astfel, peste 334.734 de persoane poartă numele de Florin, alţi 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian. Totodată, 29.777 români poartă numele Florea, 25.181 răspund la numele Florentin şi alţi 13.925 la Florinel.
În plus, din totalul fetelor și femeilor cu nume de flori, 146.268 se numesc Viorica, 128.844 au numele Florentina, 92.668 Florica, 87.202 Floarea, iar 79.753 Florina.
Obiceiurile străbune spun că, de Duminica Floriilor, este bine să ții cont de anumite reguli.
Una dintre cele mai cunoscute tradiții legată de această zi este sfințirea ramurilor de salcie. Ulterior, după terminarea slujbei fiecare credincios va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va pune într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.
Aceste crenguțe de salcie se consideră că au puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o are.
Se spune că Maica Domnului, care voia să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. Astfel, aceasta s-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o.
În acest context, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.
În unele zone ale României se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod cei trecuți în neființă vor ști că se apropie Paștele.
Totodată, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei. Se spune că dacă oamenii fac acest lucru nu o să-i mai doară mijlocul și vor fi rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.
De Duminica Floriile nu este bine ca oamenii să se spele pe cap, căci vor albi înainte de vreme. Cu toate acestea, dacă chiar este necesar, este bine să se folosească numai apă sfințită sau descântată.
De asemenea, tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.
În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, simbolic, de rău și de urât.
Se spune că, așa cum va fi vremea în ziua de Florii, la fel va fi de Paște sau în vara ce va urma.