Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Ce alimente nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor

Publicat: 24 05. 2023, 10:48
Actualizat: 24 05. 2023, 10:50
Înălțarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Foto: Pixabay

Înălțarea Domnului este o sărbătoare importantă pentru creștini, întrucât marchează momentul în care Iisus a fost ridicat la ceruri și a fost așezat la dreapta Tatălui. Aceasta îndeplinește profețiile Vechiului Testament despre venirea lui Mesia și simbolizează puterea și gloria divină a lui Iisus.

Înălțarea Domnului, eveniment important în creștinism

Înălțarea Domnului este semnificația finalizării lucrării lui Hristos pe pământ și simbolizează promisiunea sa de a ne pregăti un loc în ceruri și de a ne oferi o cale spre mântuire.

Sărbătoarea Înălțării Domnului nu are o dată fixă, ci este în funcție de data în care pică Paștele. Totuși, o trăsătură constantă a acestei sărbători este faptul că se sărbătorește întotdeauna în aceeași zi a săptămânii, joi, scrie stirilekanald.

Ce alimente trebuie să ai pe masă

Ouăle roșii, cozonacul și pasca, preparate tradiționale de Paște nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor. În această zi, se oferă ca pomană pentru sufletele celor decedați lapte dulce fiert cu păsat.

De asemenea, sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri. În multe zone din ţară, se poartă frunze de nuc la brâu, la fel cum a purtat și Hristos când s-a Înălțat. La Înălțarea Domnului, se taie părul de la vârful cozilor vacilor și bivolilor, iar aceste fire de păr sunt îngropate într-un furnicar în timp ce se rostește următoarea rugăciune: Să ne ofere Dumnezeu atâția miei și viței câți furnici se găsesc în furnicar”.