TRADIȚII DE SFÂNTUL VASILE: Cum să ne sporim norocul în Noul An
Astăzi este Sfântul Vasile unul dintre cei mai importanţi teologi creştini. Peste 600 de mii de români îşi serbează în prima zi din Noul An onomastica. În tradiţia populară, de Sânvasâi este mare sărbătoare, se merge cu Pluguşorul şi cu Sorcova, iar mielul Vasilică aduce noroc şi bogăţie.
TRADIȚII DE SFÂNTUL VASILE: Cum să ne sporim norocul în Noul An
#DIRECT_ONE_848yzo#
Pe 1 ianuarie, credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile, stâlp al Bisericii Ortodoxe şi mare teolog.
Potrivit tradiţiei populare, în această zi, oamenii trebuie să fie bine dispuşi, să petreacă şi să se veselească, arată B1 TV.
Sărbătoarea începe din seara Anului Nou, numită şi seara Sfântului Vasile, când flăcăii se strâng în cete şi merg cu Pluguşorul.
În ziua de Sânvasâi, prin satele româneşti copiii merg cu Sorcova. În mod tradiţional, aceasta este făcută din rămurele de pomi fructiferi sau de trandafir tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit în ziua de Sfântul Andrei sau de Moş Nicolae.
După terminarea colindatului, Sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.
În tradiţia populară se mai spune că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.
În ziua de Anul Nou, trebuie să se arunce prin casă spice de grâu, iar seara, acestea să fie strânse, pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan.