Tradiții de Crăciun în România
Crăciunul este una dintre marile sărbători ale lumii creștine și se sărbătorește în fiecare an în ziua de 25 Decembrie (prima zi de Crăciun) sau 7 ianuarie, pe calendarul de rit vechi. Este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus Hristos, un prilej de mare bucurie pentru toți creștinii.
În perioada Crăciunului în România au loc fel de fel de tradiții, unele vechi de sute de ani, astfel că vreau să-ți prezint în continuare o listă cu cele mai importante și mai cunoscute dintre acestea:
Împodobitul bradului
De regulă, tradiția spune că bradul de Crăciun se împodobește în ajunul Crăciunului, mai exact în data de 24 Decembrie. Cu toate acestea, multe familii din România împodobesc bradul încă de sf. Moș Nicolae, adică pe 6 Decembrie.
Sunt însă și familii care împodobesc bradul de Crăciun la începutul lunii Decembrie sau chiar mai devreme.
Bradul poate fi unul natural sau artificial ales cu grijă pentru a se potrivi dimensiunilor camerei unde va fi montat. Se aleg apoi ghirlande, beculețe, globuri și tot felul de decorațiuni colorate. Se poate merge pe o singură nuanță (de exemplu, argintiu) sau pe o multitudine de culori.
În urmă cu peste 1-2 decenii în bradul de Crăciun se puneau și diverse bomboane de Crăciun sau o icoană care simbolizează Nașterea Domnului, tradiții care se mai păstrează izolat în România.
În prezent în brad mai poți pune și alte elemente precum:
- instalații muzicale
- jocuri de lumini
- păpuși care să simbolizeze Crăciunul
- felicitări primite din partea prietenilor sau familiei
- cadouri de Crăciun
Cadourile de Crăciun
Ce poate fi mai frumos decât să dăruiești și să primești cadouri de Crăciun? Este momentul în care copiii scriu scrisori Moșului, iar în ajunul Crăciunului sunt puse cadourile sub brad.
În unele familii se obișnuiește ca un Moș Crăciun să fie cel care aduce simbolic aceste cadouri copiilor și le înmânează după ce micuții recită poezii, cântece sau colinde.
Tot în ajunul Crăciunului, mai exact pe 24 Decembrie, se fac schimburi de cadouri de Crăciun între prieteni, familii sau chiar colegi de la locul de muncă.
În unele contexte se organizează Secret Santa, un obicei modern în care se face un schimb de cadouri între colegii de muncă, de regulă, fără a se ști cine și cui oferă cadoul.
Dăruirea de cadouri în ziua de Crăciun este o tradiție foarte populară în întreaga lume, motiv pentru care există acum chiar și sloturi video în cazinourile online create în jurul acestui obicei. Un exemplu bun este jocul Secrets of Christmas care există pe site-ul Superbet, iar aici găsești informații despre bonusul fără depunere de la Superbet de care poți beneficia și tu dacă vrei să încerci acest joc.
Colindatul
Colindatul este unul dintre momentele care dau savoare Crăciunului, cu toate că în ultimii ani parcă și-a pierdut tot mai mult din popularitate.
În urmă cu mai multe decenii, cetele de colindători porneau dis de dimineață, mai ales în mediul rural și mergeau din poartă în poartă colindând întreaga comunitate locală.
Se formau așa-zise cete de 10-15-20 de copii care mergeau să colinde și mergeau cu plugușorul, cu steaua etc.
Pentru colindele rostite ei primeau de la gazde diverse recompense, cum ar fi nuci, biscuiți sau mere.
În ziua de astăzi acest obicei s-a schimbat profund, iar gazdele oferă copiilor care vin cu colindatul mai degrabă bani, mai ales din partea rudelor sau a prietenilor apropiați.
În trecut, la plecarea din casa gazdei, după ce se termina colinda, colindătorii spuneau “noi ieșim, Dumnezeu intră”.
Se spune că este păcat să nu primești colindătorii în casă, indiferent de motiv. Astfel, cei care nu primesc colindători și încuie ușile vor avea ghinion în anul care urmează.
Colindătorii sunt priviți ca vestitori ai nașterii Domnului, așadar este deopotrivă un motiv de bucurie și pentru colindător, dar și pentru gazda care primește colinda.
Masa de Crăciun
Masa de Crăciun este ocazia în care membrii familiei se strâng împreună pentru a lua cina, o ocazie care aduce la un loc chiar și persoanele mai îndepărtate.
La masa de Crăciun se servesc preparate tradiționale. Spre exemplu, în Moldova se servesc sărmăluțe, carne de porc, piftie, salată de boeuf, cozonac etc.
Această masă de Crăciun se poate servi fie în ajunul Crăciunului, fie în prima zi de Crăciun. Are o simbolistică foarte puternică în toate zonele țării, dar și pentru românii de peste hotare.
Crenguța de vâsc
Deși pare originară din alte țări, crenguța de vâsc și-a făcut loc rapid și în tradițiile de Crăciun din România.
Se pune sub tocul unei uși de regulă și în țările nordice simbolizează dragostea – se spune că dacă doi îndrăgostiți se sărută sub crenguța de vâsc vor fi împreună și se vor iubi.
În România pare că simbolistica acestui obicei este cu totul alta – creanga de vâsc se pune sub tocul ușii în speranța că va aduce un an nou mai îmbelșugat și mult mai norocos decât precedentul.
Postul Crăciunului
Postul Crăciunului este un lucru important pentru creștini, iar în această perioadă nu se consumă lapte, carne, brânză și ouă, motiv pentru care masa de Crăciun va fi mult mai așteptată și servită cu un apetit mai mare.
Ca o curiozitate, unele dintre obiceiurile menționate mai sus, cum ar fi tradiția colindatului, se regăsesc și în patrimoniul UNESCO, astfel că este o tradiție protejată și care se va mai perpetua pentru încă 2-3 generații cel puțin.