Toți dezinfectanții folosiți în spitale vor fi supuși unor teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene

Publicat: 08 09. 2016, 16:01
Foto: sanatateabuzoiana.ro

Ministerul Sănătății a transmis că toate produsele biocide din categoriile TP1 și TP2 care sunt folosite în spitale vor fi supuse unor teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Ministerul mai susține că producătorii și distribuitorii vor avea la dispoziție 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerințe.

”Testele vor fi efectuate pentru fiecare acțiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acțiuni diferite (bactericid, sporicid și virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide”, se arată într-un comunicat.

De asemenea, Ministerul a adoptat mai multe măsuri stricte de autorizare și verificare a produselor biocide, dar și măsuri de avizare a acestor produse la intrarea pe piață.

”La intrarea pe piață a unui produs biocid nou din categoriile TP1 și TP2, producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acțiune declarată. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, două acțiuni diferite (bactericid şi sporicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte patru buletine de analiză, două pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Pentru toate produsele biocide din categoriile TP1 și TP2 existente pe piață, producătorii / distribuitorii au obligația de a prezenta la fiecare trei ani de zile două rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acțiune declarată a produsului. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, cinci acțiuni diferite (bactericid, mycobactericid, fungicid, sporicid și virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte zece buletine de analiză, două pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide la fiecare trei ani de zile”, se mai arată în comunicat.