Tot mai mulți români sunt nostalgici după comunism. Aproape jumătate cred că acea perioadă a fost benefică pentru țară

Tot mai mulți români sunt nostalgici după comunism. Aproape jumătate cred că acea perioadă a fost benefică pentru țară
Revoluția Română din 1989. Cadru din CC, sediul actualului Minister de Interne

Aflați într-un context economic și politic incert, tot mai mulți români par să idealizeze comunismul, ajung chiar să resimtă un soi de nostalgie. În ultimii ani, sondajele de opinie au arătat această tendință a românilor, chiar și a celor tineri, de a romantiza regimul comunist și pe Ceaușescu.

Pe când o parte dintre cei care și-ar dori reîntoarcerea la regimul totalitar au uitat realitatea din acea perioadă, o parte dintre cei care speră la reinstaurarea comunismului în România nici cunosc greutățile pe care le înfruntau românii la acea vreme. Mulți nu cunosc faptul că oamenilor le era interzisă criticarea regimului, nu aveau dreptul la liberă, nu aveau voie nici măcar să își ceară drepturile. Iar în cazul în care cineva își permitea să încalce restricțiile, risca să fie aruncat în închisoare, unde era nevoit să îndure condiții extrem de grele și, uneori, o violență de nedescris.

„A existat un regim gândit conștient de exterminare, asemănător cu programul nazist îndreptat împotriva minorilor considerați irecuperabili din punct de vedere medical. Au fost uciși, asasinați cu bunăștiință în jur de 15.000 de copii. Acei copii erau ținuti în frig, erau bătuți, erau umiliți, erau ținuți fără mâncare în respectivele cămine spital mureau pe bandă rulantă”, a spus preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Șandru, potrivit TVR Info.  

Românii au tendința de a idealiza regimul comunist

În ciuda realității dureroase din perioada comunismului, există încă persoane nostalgice după acea perioadă, caracterizată de cenzură și neajunsuri. Potrivit unui sondaj INSCOP, aproape jumătate dintre respondenți, 48.1%, consideră că comunismul a fost ceva bun, în timp ce 42.3% au o părere contrară. 9.7% fie nu știu, fie au refuzat să răspundă.

Sociologii numesc acest fenomen drept o revalorizare a comunismului.

„Ne raportăm foarte idilic la un trecut care în mod real nu a existat așa cum ni-l imaginam fiecare dintre noi. Este ceea ce se numeste nostalgie restaurativă, o bună parte din societate este interesată să reclădească valorile trecutului doar că într-un context actual și atunci e și o formă de idilizare a unui regim trecut”, a explicat Antonio Amuza, sociolog.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`