Din ce în ce mai mulți români preferă să își țină economiile în bancă. În țara noastră, numărul persoanelor care preferă să își păstreze banii la bancă a crescut cu 20%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Chiar dacă tot mai mulți români au renunțat la vechile obiceiuri de a păstra banii, jumătate din sumele care se află în bănci sunt într-un cont curent sau într-un depozit la vedere cu dobândă zero sau foarte mică, arată datele Băncii Naționale, potrivit Știrile ProTv.
Specialiștii atrag atenția că, păstrând banii astfel, cetățenii nu fac nimic altceva decât să ajute băncile în a câștiga mai mulți bani. Ei recomandă ca aceste sume să fie investite, în așa fel încât banii câștigați să acopere măcar valoarea inflației.
În depozitele făcute la bancă, românii au reușit să acumuleze o sumă uriașă. În lei, sunt păstrate aproape 240 de miliarde, cu 18% mai mult față de anul trecut, arată datele Băncii Naționale. Iar sumele în euro sunt echivalentul în lei a încă 120 de miliarde.
Aproape jumătate din aceste sume sunt păstrate în conturi curente sau depozite la vedere, pentru care, de obicei, dobânda este zero sau este foarte mică.
„Românii preferă să țină banii pe carduri, în conturi curente în special pentru simplitate, pentru comoditate, din accesibilitate tot timpul la bani și pentru sentimentul de siguranță, pentru faptul că-i văd mereu în contul lor, chiar dacă sacrifică potențiale câștiguri. La foarte mulți intervine teama de risc sau nu înțeleg produsele financiare”, a explicat Irina Chițu, director platformă financiară.
Investiți, banii ar putea produce un profit care să acopere măcar rata inflației. Una dintre metodele sigure este deschiderea unui depozit la termen, pentru care dobânda poate fi între 5 și 7% pe an. Înainte de deschiderea unui astfel de depozit, este importantă informarea cu privire la comisioane și luarea în calcul a impozitul datorat pentru aceste câștiguri, adică 10%.
O altă metodă sigură de investiție este cumpărarea titlurilor de stat. Acestea sunt garantate de stat și sunt vândute periodic prin intermediul poștei, Trezoreriei, băncilor și online, la prețuri care pornesc de la un leu. Astfel, statul se împrumută de la populație pentru a-și finanța datoriile și deficitul bugetar. Dobânzile la titluri de stat sunt similare cu cele ale băncilor, dar în acest caz, nu se mai oprește impozit pentru câștigurile din dobândă.
Alte variante pentru cei care au o sumă de bani pe care își doresc să o investească sunt acțiunile la bursă și fondurile de investiții, cu grade diferite de risc. În acest caz, câștigul nu e garantat.
Investițiile populației în titluri de stat și acțiuni înseamnă fiecare cam 2% din Produsul Intern Brut, arată Eurostat. În alte țări, precum Italia, procentele sunt de 10 ori mai mari.