Tot mai mulți părinți din România ajung să răspundă financiar pentru faptele penale comise de copiii lor. Psiholog: „În ultima perioadă se observă frecvent comportamente infracționale și la copii și adolescenți”
Tot mai mulți părinți din România ajung să răspundă financiar în instanțe pentru faptele penale comise de copiii lor minori.
Părinți obligați să achite peste un milion de lei
La Cluj, de exemplu, familiile a doi adolescenți de 14 și 17 ani, care au dat foc depozitului unui hypermarket, trebuie să achite acum 1,1 milioane de lei. Ei au provocat incendiul pe 9 decembrie 2023, aruncând cu petarde. Supermarketul a fost evacuat, iar fumul a generat panică printre clienți.
Cei doi adolescenți chiar au stat o perioadă în arest la domiciliu, informează Știrile Pro TV. Acum, instanța i-a obligat pe părinții lor să plătească 1,1 milioane de lei.
„Discutăm de modalități legale de punere în executare silită, pentru că într-un fel sau altul vor plăti la un moment dat. Li se vor putea vinde bunuri la licitație, de exemplu un autoturism, un apartament, li se pot pune popriri pe veniturile lunare până se acoperă prejudiciul”, a explicat avocata Roxana Mărgulescu, pentru Știrile Pro TV.
Iar în Oradea, de exemplu, părinții unor adolescenți au fost obligați de instanță să plătească până la 20.000 de euro, după ce copiii lor i-au înscenat unui coleg o răpire. Minorii au spus că doar au făcut o glumă. Scuza nu i-a impresionat pe judecători.
Psiholog: „Se observă frecvent comportamente infracționale și în populația copii-adolescenți”
Potrivit Codului Civil, părinții sau, după caz, tutorii, sunt exonerați de răspundere numai dacă „probează că fapta copilului constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti”.
„În ultima perioadă se observă frecvent comportamente infracționale și în populația copii-adolescenți. E un efort maxim pentru părinți. Credem că vor fi mult mai responsabili”, a spus psihologul Lenke Iuhos.