Tot mai mulți copii, infectați cu noul coronavirus. Medic de la Spitalul ”Victor Gomoiu”: Toate paturile sunt ocupate, primim solicitări din țară. Nu cred că deschiderea școlilor a adus o creștere a numărului de cazuri (VIDEO)

Publicat: 16 03. 2021, 12:41
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / AA/ABACA

Valul al treilea al pandemiei provoacă mare îngrijorare din cauza vitezei cu care se înmulțesc noile infectări. În mai multe spitale de pediatrie nu mai sunt paturi libere de ATI pe secţiile pentru copiii bolnavi de COVID-19. Situaţia pare că se întrăutăţeşte de la o oră la alta, mai ales că nu avem un vaccin pentru copii.

Spitalele de pediatrie, confrutate cu tot mai multe cazuri de COVID-19

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, a declarat că, luni, toate paturile COVID din unitatea medicală erau ocupate.

”În ultimul timp ne-am confruntat cu un număr mai mare de cazuri pozitive, nu neapărat mai grave, dar un număr mai mare. De la începutul pandemiei, noi am avut un compartiment separat de COVID, avem 13 locuri în total, 8 locuri sunt pe secția COVID și 5 locuri la ATI. Ieri, de exemplu, era plin, era secția la capacitate maximă ocupată. Evoluția este în dinamică. (…) În ultimele două-trei săptămâni am început să avem cazuri mai grave”, a declarat medicul Raluca Alexandru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Medic:Valul 3 are mai multe cazuri de copii, mai multe cazuri de adolescenți, de preadolescenți

La rândul său, medicul Diana Ionescu de la Spitalul de copii ”Victor Gomoiu”, a precizat, tot pentru Știrile B1 TV, că și la acest spital secția COVID funcționează la capacitate maximă.

”Situația este sub control, dar asistăm la o recrudescență a maladiei COVID-19. În ultimele 7-10 zile a crescut numărul de cazuri pediatrice. Secția noastră COVID este la capacitate maximă, toate paturile sunt ocupate. Noi avem 7 paturi în secția COVID. Toate sunt pline, primim solicitări din țară”, a precizat medicul.

Întrebată care este diferența dintre valul 2 și valul 3 al pandemiei, Diana Ionescu a explicat: ”Valul 3 parcă are mai multe cazuri de copii, mai multe cazuri de adolescenți, de preadolescenți. Să nu uităm că nu există totuși un vaccin pentru grupa asta de vârstă, există un singur ser care se administrează de la 16 ani în sus”.

De asemenea, întrebat ce le recomandă părinților în acest context, medicul a precizat: ”Copiii sunt apanajul comportamentului părinților. Ce să le recomandăm? Ce am recomandat de un an încoace în fiecare zi – păstrarea regulilor. Nu cred că deschiderea școlilor în sine a adus o creștere a numărului de cazuri. Cred că ce se întâmplă înainte de școală, ce se întâmplă în stațiile de metrou, ce se întâmplă acasă… cred că asta este mult mai important și cred căă educația e importantă pentru noi. Cred că școlile trebuiau să fie deschise”.

În ceea ce privește modul în care medicii încearcă că facă față noului val de infectări, Diana Ionescu a precizat: „E foarte greu. Suntem puțini, suntem obosiți, suntem de un an în situația asta. Categoric că trebuie să facem față pentru că asta e meseria pe care ne-am ales-o, dar nu este simplu deloc. Pediatria este o ramură a medicinei în care trebuie să ai foarte multă empatie. Este greu pentru orice caz pediatric și pentru COVID poate că e și mai greu”.