Tot mai mulți adolescenți ajung la spital electrocutați, după ce se urcă pe vagoanele de tren pentru a-și face poze. Medicii trag un semnal de alarmă

Publicat: 28 11. 2024, 18:28
Sursa foto: Facebook

Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, unul dintre cele mai mari spitale pentru copii din ţară, trag un semnal de alarmă cu privire la fenomenul tot mai răspândit al adolescenților care se urcă pe vagoanele de tren pentru a-și face poze. Numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au recurs la gestul extrem a crescut.

„În anii anteriori erau unul – două cazuri pe an. Anul acesta am avut 11 pacienţi electrocutaţi, din care şapte prin expunere la curenţi de înaltă tensiune. Unul din aceşti şapte copii electrocutaţi a decedat. În momentul de faţă în spitalul nostru sunt trei cazuri de pacienţi electrocutaţi internaţi, doi fiind cu stare generală gravă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, dr. Cătălina Ionescu, pentru Agerpres.

Medicii îi roagă pe părinți să vorbească cu copiilor lor despre riscurile la care se expun

Medicul a făcut apel la adolescenți, dar și la părinții acestora, pentru a explica copiilor lor la ce riscuri se expun atunci când se urcă pe vagoanele de tren sau se așază pe liniile de cale ferată pentru realizarea unor fotografii.

„Facem apel la adolescenţi să nu se mai ridice pe vagoanele de tren întrucât o distracţie se poate termina tragic: cu luni de spitalizare, cu sechele şi, nu în ultimul rând, cu decesul. Facem apel şi la părinţi să ia în calcul toate aceste informaţii şi să le explice copiilor consecinţele unui selfie, că nu e neapărat nevoie să pună mâna pe un cablu electric ci doar să fie în apropierea acestuia. Toate eforturile depuse de o echipă interdisciplinară pot fi insuficiente şi ineficiente la un pacient electrocutat”, a declarat dr. Cătălina Ionescu.

Adolescenții care se urcă pe vagoanele de tren riscă să facă un stop cardiorespirator

Potrivit medicului, curentul de înaltă tensiune poate produce arsuri de grade diferite, însă cu o profunzime mare. Alt risc la care se expun tineriie atunci când se urcă pe vagoanele trenurilor este acela de a suferi un stop cardiorespirator, din cauza electrocutării.

„Electrocuţia reprezintă o gravitate destul de mare pentru pacient, pentru evoluţia şi prognosticul lui. Chiar dacă iniţial pare că starea acestuia este bună, în două-trei zile lucrurile pot să se agraveze şi să ducă la deces, sau este posibil ca acesta să rămână cu sechele severe, în special sechele neurologice”, a explicat dr. Cătălina Ionescu.

Fiecare minut cu care se amâna intervenția scade șansele de viață ale pacientului

Aceasta a mai ţinut să precizeze că rapiditatea cu care se intervine în cazul unui stop cardiorespirator poate fi vitală. Dacă se intervine într-un minut cu manevrele de resuscitare, şansele de supravieţuire sunt de 95%, însă, dacă manevrele se fac după după opt minute, șansele de supraviețuire scad la 0,5%.

„Pacienţii prezintă adesea politraumă prin căderile de la înălţime, fiind practic aruncat de pe aceste vagoane de tren şi produc leziuni de tip fracturi, rupturi de organe. Contractura musculară tetanică determinată de descărcarea energiei electrice în corp poate să determine, de asemenea, rupturi musculare, tendinoase, fracturi, tasări de vertebre”, a explicat dr. Cătălina Ionescu.

Cazul unui băiat din Suceava

În urmă cu două zile, un băiat de 14 ani care a fost găsit inconştient pe vagonul unui tren din judeţul Suceava a fost adus la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi şi internat la terapie intensivă. Copilul are arsuri de gradul I, II şi III pe aproximativ 45% din suprafaţa corporală. Medicii sunt rezervați în a da un prognostic în cazul băiatului.