Tot ce trebuie să știi despre criza COVID-19 în acest moment. Bilanțul pandemiei de coronavirus și ultimele măsuri. LIVE UPDATE

Publicat: 07 05. 2020, 08:43
foto: Pixabay

Autoritățile au confirmat cu COVID-19 peste 3,8 milioane de oameni în toată lumea, iar numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților depistați cu infecție cu coronavirus a depășit 285.000. Între timp, 1,3 milioane de persoane testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 s-au vindecat, astfel că, la ora actuală, mai există doar 2,2 milioane de cazuri active la nivel global, potrivit datelor centralizate joi de Worldometer.

Europa a ajuns la un bilanț total de 1,5 milioane de cazuri confirmate de COVID-19. Regatul Unit are cele mai multe decese, peste 30.000, dar Spania este națiunea europeană cu cele mai mult îmbolnăviri, aproape 254.000. Deși a confirmat ceva mai puțin pacienți cu boala infecțioasă, Germania este țara membră UE cu cel mai mare număr de teste, peste 2,7 milioane.

La nivel global, SUA a diagnosticat cu infecție cu SARS-CoV-2 în jur de 1,2 milioane de persoane, dar datele trebuie raportate la dimensiunile populației sale, precum și la ritmul incomparabil de testare. Autoritățile americane au 8 milioane de teste până în prezent, iar următoarea clasată în această ierarhie, Rusia, are doar 4,6 milioane de teste. Una peste alta, SUA au raportat deja aproape 75.000 de decese în rândul persoanelor infectate cu coronavirus.

Criza COVID-19 la nivel global

UPDATE, 7 mai, 15.00:Cum era de așteptat, piața neagră a internetului, așa numita Darknet, accesate cu ajutorul unor software-uri sau parole găzduiește numeroase anunțuri de cumpărare pentru așa zise leacuri miraculoase pentru vindecareaCOVID-19. Anunțurile variază de la la vaccinuri, medicamente, teste de diagnostic, și echipamente de protecție până la sângele unui pacient vindecat de COVIDD-19.

UPDATE, 7 mai, 11.00:Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat, miercuri, despre riscurile reîntoarcerii la blocare dacă țările care ies din restricții pandemice nu gestionează tranzițiile „extrem de atent și într-o abordare pe etape”.

UPDATE, 7 mai, 11.00:Reîntoarcerea elevilor la școală nu este privită cu ochi buni de către majoritatea părinților din Franța, în contextul în care premierul francez Edouard Philippe a anunțat posibilitatea redeschiderii progresive a grădinițelor și școlilor primare, începând cu data de 11 mai, pe bază de voluntariat și cu maximum 15 elevi în clase.

UPDATE, 7 mai, 9.30:Pe măsură ce blocajele impuse pentru limitarea răspândiriiCOVID-19sunt relaxate înGermaniașiItalia, iar Franța se pregătește și ea pentru ridicarea restricțiilor după data de 11 mai, tot mai multe temeri au fost exprimate cu privire la un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

UPDATE, 7 mai, 8.30:Cercetătorii dinMarea Britanieau descoperit aproape 200 de mutații genetice recurente ale virusului care provoacă COVID-19. Rezultatele lor oferă indicii despre modul în care noul coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, se adaptează pe măsură ce se răspândește de la o persoană la alta. De asemenea, ar putea ajuta oamenii de știință să direcționeze mai bine medicamentele și vaccinurile către părți ale virusului care sunt mai stabile în timp

Efectele pandemiei de coronavirus în România

UPDATE, 7 mai, 15.00:PreședinteleKlaus Iohannisva susține o declarație de presă, joi, ora 18, la Palatul Cotroceni, în care este de așteptat să facă noi precizări despre răspunsul României la crizaCOVID-19.

UPDATE, 7 mai, 15.00:PremierulLudovic Orbana dat asigurări că Guvernul va lua toate măsurile, astfel încât elevii să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul în condiții sanitare cât mai sigure, subliniind totodată importanța celor două examene pentru copiii din România și cariera lor profesională.

UPDATE, 7 mai, 15.00:Premierul Ludovic Orban a făcut, joi, o nouă serie de precizări cu privire la deplasarea în afara localității după data de 15 mai.

UPDATE, 7 mai, 11.00:Ludovic Orbana ajuns, joi, la uzinaFord, iar ulterior va merge laDacia. Vizitele premierului au loc în contextul în care cele două centre au reluat producția de mașini, după ce aceasta fusese paralizată de criza COVID-19 și efectele sale.

UPDATE, 7 mai, 11.00:Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că miercuri seara, într-o intervenție televizată, că deși în România mai există focare noi deCOVID-19, măsurile de izolare și distanțare socială au fost luate la timp și au permis ca situația să rămână sub control.

UPDATE, 7 mai, 9.30:Tamires Morena Lima de la echipa Dunărea Brăila a fost testată pozitiv pentru coronavirus, devenind astfel primul caz confirmat de COVID-19 din handbalul românesc

UPDATE, 7 mai, 9.30:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi dimineață, că alți patru pacienți infectați cucoronavirusau murit în România, astfel că bilanțul deceselor legate deCOVID-19a urcat la 868. Potrivit autorităților, una dintre victime este un șofer de tir cu cetățenie bulgară, care a acuzat o stare de rău pe când se afla în tranzit pe raza județuluiArad. Celelalte fatalități se referă la persoane care proveneau din județele Brașov și Argeș.

UPDATE, 7 mai, 8.30:Ministrul de Interne,Marcel Vela, a răspuns miercuri seara, într-un clip publicat pe pagina sa de Facebook,la mai multe întrebări despre ridicarea restricțiilor impuse de autorități pentru a bloca răspândirea pandemiei deCOVID-19în România, după data de 15 mai. Acesta a oferit noi detalii despre restricțiile privind deplasarea populației după data de 15 mai. Întrebat dacă românii vor putea să meargă la „iarbă verde”, ministrulMarcel Velaa răspuns că acest lucru va fi permis, însă va trebui în continuare respectarea regulilor de distanțare socială.

UPDATE, 7 mai, 8.30:Radu Banciu a vorbit, în ediția de miercuri a emisiunii „Lumea lui Banciu”, despre 15 mai, dată care va aduce pentru mai multe state, printre care și România, un prim pas major în relaxarea restricțiilor specifice crizei COVID-19. Realizatorul a descris acest moment drept intrarea în „faza eliminatorie a Pandemic World Cup”.